Opmerking Biden blaast een complottheorie nieuw leven in

Een ietwat ongelukkige woordkeuze van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een zakelijk congres heeft een complottheorie over een geheime wereldorde nieuw leven ingeblazen.

Op een zakelijk congres maandag had Biden het tijdens een toespraak onder meer over de oorlogssituatie in Oekraïne. Hij zei dat de Russische dictator Vladimir Poetin met zijn rug tegen de muur staat. Hij sluit daarbij niet uit dat Rusland zal grijpen naar valse vlag-operaties om biologische en chemische wapens in te zetten. Bij zo’n operatie wordt een valse voorwendsel gecreëerd, bijvoorbeeld door het gebruik van deepfakes of geënsceneerde beelden, om een aanval te verantwoorden.

Waarschuwing voor cyberaanvallen

“Rusland beschuldigt Oekraïne ervan biologische en chemische wapens te bezitten. Dat toont volgens mij aan dat Poetin van plan is om zelf dergelijke wapens in te zetten”, aldus de Amerikaanse president. “Hij heeft in het verleden al chemische wapens gebruikt. We moeten dus voorzichtig zijn.”

Voorts waarschuwde Biden voor een cyberaanval tegen de Verenigde Staten. “Zij (de Russen) hebben een zeer geavanceerde cybercapaciteit”, merkte hij op. “Ze hebben die capaciteit zeker nog niet volledig benut, maar het is ongetwijfeld een onderdeel van het Russische draaiboek. We zullen jullie in de mate van het mogelijke helpen om de cyberveiligheid te verbeteren.”

Ongelukkige woordkeuze

Tot nu toe lijkt dit alles op een vrij normale speech van een president. Maar het is de manier waarop hij zijn toespraak afsloot dat veel mensen op sociale media de wenkbrauwen deed fronsen. “We leven in een tijd waarin veel zaken verschuiven. Er komt een nieuwe wereldorde, en wij moeten die leiden. We moeten de rest van de vrije wereld verenigen terwijl wij dit doel nastreven”, klonk het.

Het is het begrip “nieuwe wereldorde” (new world order) dat op sociale media voor veel ophef zorgde. Er doen immers al decennia allerhande complottheorieën de ronde over een geheim totalitair regime die achter de schermen alle touwtjes in de handen heeft.

De “illuminati” en vrijmetselaars worden in één adem genoemd wanneer er over een wereldorde wordt gesproken. Kort na de toespraak was de speech van Biden het op drie na meest besproken onderwerp op Twitter. Onder meer Alex Jones, een radiopresentator en bekend complottheorist, haalde uit naar Biden na zijn speech.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20