Recordstijging Vlaamse huurprijzen: opmerkelijke verschillen tussen locaties en woningtypes

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 797 euro. Dat blijkt uit een analyse van 30.561 nieuwe huurcontracten die in vorig jaar werden afgesloten door de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen. Er zijn opmerkelijke verschillen te zien tussen de prijsevoluties van verschillende locaties en woningtypes.

“Voor een nieuw huurcontract betaal je als huurder 19 euro meer per maand”, zegt Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij CIB Vlaanderen. Gemiddeld betaalde de Vlaming vorig jaar 797 euro voor zijn huur. In de tweede helft van 2021 werd de kaap van de 800 euro echter gerond; toen bedroeg die gemiddelde huur 803 euro.

Centrumsteden

Vlaams-Brabant is de duurste provincie om te huren, met een gemiddelde huurprijs van 992 euro. De goedkoopste provincie om te huren is West-Vlaanderen, met 725 euro. Antwerpen blijft de duurste centrumstad.

In de centrumsteden waren grote verschillen op te merken in de verandering van huurprijzen van appartementen. Mechelen kende de sterkste stijging in die huurprijzen, ze stegen er met 7,1 procent (tot 874 euro). In Genk stegen ze met 5,6 procent (tot 744 euro). Brugge daarentegen had te maken met een daling van 1,4 procent (tot 715 euro) en Gent met een daling van 0,6 procent (tot 802 euro).

In Antwerpen steeg de gemiddelde huurprijs naar 954 euro. Daarmee blijft het de duurste centrumstad, hoewel Mechelen (874 euro) en Leuven (899 euro)  goed hun best doen om die kloof te dichten.

Villa’s en kamers

De huurprijzen van villa’s (+10 procent) en vrijstaande woningen (+4,7 procent) stegen het hardst. Kamers (-0,9 procent) waren het enige woningtype dat in prijs daalde, van gemiddeld 408 euro in 2020 naar gemiddeld 404 euro in 2021. Het aantal rijhuizen en vrijstaande woningen op de huurmarkt blijft bovendien ook afnemen.

Tabel: CIB Vlaanderen

De CIB verwacht dat deze trend zich zal verderzetten “met als gevolg dat de zoektocht naar een geschikte woning voor grotere gezinnen opnieuw wat moeilijker wordt”, zegt Thijs.

De reden voor die trend zou onder meer te maken hebben met de locatie en het doelpubliek van die woningen. “Een kwart van alle verhuringen van vrijstaande woningen gebeurt in de duurste Vlaamse provincie (Vlaams-Brabant, red.) en in het bijzonder in de Brusselse Rand. Die verhuringen gebeuren niet alleen aan Vlamingen maar evenzeer aan expats, diplomaten en personeel van internationale bedrijven, gevestigd in Brussel.”

Een vrijstaande woning kost in Vlaams-Brabant gemiddeld 1.544 euro per maand, weet de CIB. Voor de andere provincies ligt dat bedrag enkel in Antwerpen hoger dan 1.000 euro, met 1.130 euro.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20