Opmerkelijk: energie uit een rolletje tape van de bouwmarkt

Soms stuit je als redactie op nieuws waarbij een wenkbrauw omhoog schiet. Die ene vreemde innovatie, een onverwacht effect van klimaatverandering of een staaltje menselijke onhandigheid. Met dit soort berichten gaan we de wereld niet veranderen. Maar opmerkelijk zijn ze wel. Deze week: elektriciteit opwekken met dubbelzijdige tape.

Een gemiddeld huishouden heeft de materialen om een generator te maken al klaarliggen.

Met een rolletje dubbelzijdige tape en plastic folie energie opwekken? Dat kan, volgens ingenieurs die met huis-tuin-en-keukenmaterialen aan de slag zijn gegaan. Zij hebben een mini-generator ontwikkeld die het mogelijk moet maken om kleine elektrische apparaten zelf energie te laten opwekken.

De mini-generator maakt gebruik van het zogenaamde tribo-elektrische effect, een vorm van statische energie. Als twee materialen over elkaar schuren, ontstaat bijna altijd een kleine elektrische lading. Een bekend voorbeeld hiervan is haar dat recht overeind gaat staan als je flink met een ballon over je hoofd wrijft – dan ontstaat er statische elektriciteit.

Do-it-yourself-technologie

Een team Amerikaanse onderzoekers heeft met dit principe een generator in elkaar gesleuteld. Dubbelzijdige tape (écht een rolletje tape dat je in de bouwmarkt kan kopen) zit geplakt tegen een plastic folie, bij elkaar gehouden door twee dunne laagjes aluminium. Als je daar wat druk op uitoefent en vervolgens weer loslaat, ontstaat er tussen de tape en het folie een elektrische vonk. Die wordt gebruikt om stroom op te wekken.

Volgens het recent gepubliceerde paper is de opbrengst van het do-it-yourself-achtige ontwerp zelfs 47 procent hoger dan eerdere generatoren die van het tribo-elektrisch effect gebruik maken. Meer dan 400 kleine led-lampjes en een laser zijn tegelijkertijd aangesprongen toen de wetenschappers met hun vingers wat druk op de laagjes tape en folie uitoefenden.

Paraplu’s die energie uit regen halen

Wetenschappers zijn al langer aan het experimenteren met generatoren die gebruik maken van het tribo-elektrisch effect. Deze kunnen worden gebruikt in allerlei kleine apparaten die anders met een batterij van energie worden voorzien. Dit heeft onder andere geleid tot houten vloeren die energie uit voetstappen halen, paraplu’s die regendruppels omzetten in energie en hersenimplantaten die werken op ademhalingen.

De meeste van deze toepassingen maken gebruik van dure, ingewikkeld te produceren materialen. Nieuw aan dit onderzoek is dan ook dat de wetenschappers erin zijn geslaagd om met goedkoop huis-tuin-en-keukenmateriaal een zelfde soort generator te maken. De onderzoekers voorzien toepassingen in schoenen die met elke voetstap energie opwekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20