Opgepast als een bank u contacteert met een aantrekkelijke spaarformule

De spaarboekjes brengen vandaag niet veel geld in het laatje. Veel spaarders zijn dan ook op zoek naar lucratieve alternatieven. Dat is ook de criminelen niet ontgaan. ‘Zij doen zich voor als een bank en stellen aan hun slachtoffers spaarformules voor met hoge rendementen’, waarschuwt de toezichthouder FSMA.

De FSMA heeft de laatste tijd verschillende meldingen gekregen van consumenten die benaderd zijn door ondernemingen die zich voordoen als een gekende bank en hen spaarformules voorstellen met een uitzonderlijk hoog rendement. ‘Let op want achter die aantrekkelijke aanbiedingen gaan oplichters schuil die er alleen op uit zijn u uw spaargeld afhandig te maken’, waarschuwt de toezichthouder.

Reclame voor hoge rentevoeten

De toezichthouder benadrukt dat malafide ondernemingen de spaarders op verschillende manieren contacteren. ‘Ofwel contacteren ze u nadat u belangstelling hebt getoond voor reclame voor hoge rentevoeten op sociale media of websites. Deze reclames bieden u vaak de mogelijkheid om ‘na te gaan of u in aanmerking komt’ voor een belegging. In de daaropvolgende dagen belt een medewerker u op met een beleggingsaanbod’, waarschuwt de FSMA.

In andere gevallen neemt de crimineel direct contact met u op via telefoon of mail zonder dat u zelfs iets heeft ondernomen. ‘In dat geval spreken we van cold calling. Dat wordt vaak gebruikt bij beleggingsfraude’, weet de toezichthouder. Eenmaal ze contact hebben opgenomen met het slachtoffer, versturen de criminelen een mail met een samenvatting van het voorstel.

‘Er wordt aan de gecontacteerde persoon een spaarformule voorgesteld met een hogere interest dan op de markt en, meestal, met kapitaalwaarborg. Maar het eindresultaat is altijd hetzelfde: de gedupeerden zien hun geld nooit terug’, luidt de waarschuwing.

Bekende namen

De FSMA heeft al klachten ontvangen over criminelen die zich voordoen als een adviseur van Lloyds Bank, Revolut-Trade en Barclays Bank. ‘Als consumenten ingaan op het voorstel van de fraudeurs, worden ze doorgelinkt naar een onlineplatform waar ze de evolutie van hun belegging kunnen volgen’, aldus de FSMA. De toezichthouder heeft weet van minstens één malafide site waar de naam en het logo van de London Stock Exchange worden misbruikt: www.lse-client.com.

De FSMA heeft op de site een lijst gepubliceerd met allerhande tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dergelijke wanpraktijken.

Wie op zoek is naar een goed alternatief voor zijn spaarboekje kan overigens een beroep doen op allerhande vergelijkingssites om spaarproducten te vergelijken, zoals TopCompare.be en Spaargids.be. Die sites vergelijken enkel producten van erkende financiële instellingen.

Op de site van de Nationale Bank van België (NBB) vindt u overigens een overzicht van alle erkende financiële instellingen in ons land. Indien u nog twijfelt, kunt u op de site van de FSMA nagaan of er een waarschuwing is over de onderneming die u financiële diensten aanbiedt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20