Open Vld sluit zich aan bij verzet MR over kernuitstap

Dat de MR van Georges-Louis Bouchez zich via een hele stroom tweets en zelfs een video fel afzet tegen het rapport van de FOD Economie over de kernuitstap, was geen verrassing: “De MR is heel ontgoocheld en bezorgd door het rapport van de minister van Energie.”

  • “Ontgoocheld omdat de minister het regeerakkoord niet naleeft dat zegt dat er twee scenario’s moeten worden bestudeerd: met en zonder kernenergie. Geen enkele studie over verlenging. Bezorgd door de ontoereikende informatie: geen enkele studie over de prijs, geen gegevens over het klimaat en de CO2-uitstoot. Maar ook de tegenstrijdigheden over de bevoorradingszekerheid zijn ongelooflijk”, zo sneerde Bouchez gisteren.
  • Opvallender, en politiek belangrijker, is dat ook Open Vld niet gelukkig is met het rapport. Op LN24 was voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) sceptisch. Zeker omdat het rapport zomaar voorbijgaat aan het feit dat de gascentrale van Vilvoorde allerminst zeker is. Een oplossing is er nog niet voor die centrale, die geen vergunning kreeg van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Maar als die er niet is, komen we terug uit bij kernenergie”, zo stelde Lachaert.
  • Of het verzet daarmee écht hard zal gevoerd worden, als één liberaal front, is maar zeer de vraag. Bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) komt vandaag ook met bijkomende eigen rapporten over de energiebevoorrading, die meer duidelijkheid moeten geven dan dat rapport van de FOD Economie.
  • Dat zou op de kern vandaag al kunnen besproken worden, een eerste keer dan. Een doorbraak verwacht niemand. Hoogstens lekt alle info, via de MR, dan wel weer uit.
  • De échte vraag blijft vooralsnog of in een mogelijk compromis, om straks toch een vierde generatie kernreactoren toe te laten, de deur opengaat naar het wijzingen van de wet op de nucleaire uitstap. Die wet uit 2003 houdt elke nieuwe kerncentrale tegen. Zowel MR, als ook Open Vld met kamerlid Christian Leysen, willen de wet aanpassen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20