OPEC+ neemt opvallend besluit: productie van olie wordt teruggeschroefd

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en een tiental olieproducerende landen die van het kartel geen deel uitmaken maar wel mee aan de discussietafel zitten, samen OPEC+ genoemd, hebben besloten om de olieproductie lichtjes terug te schroeven.

OPEC+ probeert op die manier het hoofd te bieden aan de druk op de olieprijzen, die de voorbije maanden zijn gedaald. Dat komt omdat beleggers bang zijn voor een economische crisis, waardoor de vraag naar olie verminderde. 

Het verbond en zijn bondgenoten besloten om 100.000 vaten olie per dag minder te produceren in oktober. Hoewel dat geen grote daling is – wereldwijd worden zo’n 88 miljoen vaten per dag opgesoupeerd – waren analisten desalniettemin verbaasd. Zij hadden verwacht dat het oliekartel de productie niet ging verminderen of vermeerderen. 

Wat ook opvalt, is dat OPEC+ nog in augustus had besloten om de productie te verhogen met evenveel vaten. Dat kwam nadat de Amerikaanse president Joe Biden Saoedi-Arabië had bezocht om te vragen of het oliekartel meer vaten zou kunnen produceren om de (toen) gestegen prijzen te drukken. Het verbond heeft maandag echter in een verklaring gezegd dat die verhoging slechts bedoeld was voor de maand september en dus geen sprake was van een langdurige verhoging. 

Overdreven prijsdalingen en Iraanse deal

Vorige maand sprak Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent van de OPEC, al over een mogelijke productiedaling, waarbij het land verwees naar de “overdreven” daling van de olieprijzen. De prijs van een vat Brentolie, de referentieprijs voor olie in onze contreien, schommelde begin juni nog rond de 120 dollar, terwijl die nu al gezakt is naar zo’n 95 dollar. 

Dat komt voornamelijk door de erbarmelijke economische situatie in grote delen van de wereld. Het recessiespook bedreigt veel landen immers, waardoor de vraag naar olie afneemt. Nog een factor is de nucleaire deal met Iran. Als het land tot een akkoord komt met de VS en hun bondgenoten, zou Iran elke dag een miljoen vaten op de markt kunnen brengen, meer dan 1 procent van de wereldwijde vraag. 

Russische export

Er is nog een belangrijke factor die een grote rol speelt op de internationale oliemarkt. De G7, de groep van zeven vooraanstaande geïndustrialiseerde landen, heeft vrijdag besloten een prijsplafond te zullen invoeren op olie afkomstig uit Rusland. Dat prijsplafond zal in december van kracht worden, waarna de Europese Unie ook een volledig embargo op Russische olie wil invoeren. 

Daarbovenop komt nog eens het feit dat OPEC+ nu al de productiedoelstellingen niet haalt. In augustus raakte bekend dat het kartel en zijn bondgenoten elke dag maar liefst 3 miljoen vaten te weinig produceren. De productie nu nog verder verlagen, zou daardoor geen goed idee zijn, vertelt Craig Erlam, analist bij effectenmakelaar Oanda, aan Reuters. “Een productievermindering zal hen geen vrienden opleveren op een moment dat de wereld geconfronteerd wordt met een crisis van de levenskosten”, klinkt het.

(mah)

Meer