OPEC+ heeft deal over productievermindering. Markten zijn ‘not impressed’

Het oliekartel OPEC en haar bondgenoten (OPEC+) hebben zondag overeenstemming bereikt over een verlaging van de globale olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag. Dat gebeurde na onderhandelingen en videoconferenties die 4 dagen hebben geduurd.

Mexico, dat lange tijd een akkoord in de weg stond, behaalde een diplomatieke overwinning. Het land zal zijn productie met slechts 100.000 vaten per dag verlagen in plaats van de oorspronkelijk geëiste 400.000 vaten. 

De VS, Brazilië en Canada zullen volgens de eerste berichten samen 3,7 miljoen vaten minder oppompen. Een aantal van de verminderingen zullen door de markt veroorzaakte verliezen zijn.

De V.S. zullen ook 300.000 vaten per dag minder produceren om zo te compenseren voor  Mexico. Dat laatste land zal zijn standpunt herbekijken twee maanden nadat het akkoord op 1 mei zal ingaan. 

De reductie is volgens analisten nog steeds ruim onvoldoende om de olieprijzen opnieuw hoger te jagen. Daarvoor zouden 19 miljoen vaten per dag minder moeten worden geproduceerd.

De productieknip moet het overaanbod aan olie op de wereldmarkten tegengaan. Die overvloed heeft de voorbije weken geleid tot ongeziene dalingen van de olieprijs, omdat ook de vraag ineenzakte als gevolg van de coronacrisis.

Too little, too late

De overvloed aan onverkochte olie heeft ook gevolgen voor de globale opslagcapaciteit. Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het akkoord ’too little’ en komt het ook ’too late’. De bank berekende dat de reële daling van de productie vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 amper 4,3 miljoen vaten per dag bedraagt.

Bij de heropening van de Aziatische markten maandagochtend schoot de olieprijs eerst hoger, maar leverde snel de winst al snel terug in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20