Op zoek naar hogere rentes: zijn er veilige alternatieven voor het spaarboekje die meer opbrengen?

Ondanks de renteverhogingen blijven de spaarvergoedingen in ons land eerder bescheiden. Zijn er alternatieven voor de goede huisvader die meer geld in het laatje brengen?

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen. Daardoor krijgen de banken momenteel een vergoeding van 2,5 procent op het geld dat ze parkeren bij de nationale centrale banken. Bedoeling is dat ze daardoor zelf de spaarvergoedingen optrekken. Dat hebben ze gedaan, maar de renteverhogingen bleven tot nu toe beperkt. Dat is ook de vaststelling van de Nationale Bank van België (NBB).

De details: De NBB heeft onlangs kritiek geuit op de spaarrentes die de banken uitbetalen. Die zijn volgens de monetaire instelling veel te laag. Bij de grootbanken variëren de spaarrentes op de gewone spaarboekjes tussen 0,25 en 1 procent, wat dus fors lager is dan de vergoeding die ze zelf krijgen op de spaardeposito's die ze parkeren bij de centrale bank.

  • De grootbanken bieden weliswaar spaarformules aan die meer geld in het laatje brengen, maar die gaan meestal gepaard met beperkin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20