Op minder dan 920 km van Brussel is het leven opnieuw als vanouds

Op het eiland Man zijn alle covidrestricties met onmiddellijke ingang opgeheven. Mensen moeten geen mondmaskers meer dragen, noch sociale afstand respecteren. Alle horeca is opnieuw open. Wel blijft een inreisverbod voor toeristen van kracht.

Net als zes van de 10 landen die volgens de Australische denktank Lowy de beste respons formuleerden op de coronacrisis, is ook het Isle of Man… een eiland.

Het eiland telt 85.000 inwoners en ligt midden in de Ierse Zee, ergens tussen het Engelse Liverpool en het Noord-Ierse Belfast. Net als de Kanaaleilanden is het eiland Brits Kroonbezit, maar geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. 

Na een reeks nieuwe uitbraken besloot de lokale overheid op 7 januari om de boel volledig op slot te doen. 25 dagen later blijkt dat de juiste strategie te zijn geweest. De strenge lockdown wordt vervangen door een volledige heropening. Mondmaskers en ‘social distancing’ zijn niet langer nodig. Ook kunnen scholen, restaurants, niet-essentiële winkels en cafés opnieuw de deuren openen.

De voorbije 20 dagen werden geen coronabesmettingen meer opgetekend die niet terug te brengen zijn naar bekende gevallen. Op dit moment hebben nog elf mensen op het eiland corona, maar geen van hen is ziek. Ook ligt niemand meer met Covid-19 in het ziekenhuis. In totaal werden er sinds het begin van de pandemie 434 bevestigde gevallen van coronavirus geregistreerd. 25 mensen overleefden de ziekte niet.

Isle of Man (Foto: Daniel Aufgang, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons)

De autoriteiten nemen wel geen risico’s en houden de grenzen voorlopig gesloten. Enkel inwoners en mensen die op het eiland werken, mogen binnen. De regels worden strikt nageleefd. Een Schot die per jetski probeerde het eiland binnen te komen om zijn vriendin te bezoeken, werd 4 weken in de gevangenis opgesloten voor het overtreden van de Covid-19 wetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20