Op Black Friday kochten Amerikanen … een half miljoen vuurwapens

In de Verenigde Staten zijn op Black Friday meer dan een half miljoen vuurwapens verkocht. Dat is tien procent meer dan het vorige record. Door de supersolden konden Amerikanen goede deals doen om zich een nieuw wapen aan te schaffen.

Dat er massaal gekocht wordt in de solden bewijzen de cijfers van de background checks op Black Friday. In 2008 waren er 97.848. In 2011 waren dat er al 129.166. En dit jaar werd de kaap van 200.000 overschreden. De FBI kreeg 203.86O background checks te verwerken vrijdag en dat waren er 10% meer dan vorig jaar. Hier is iets opmerkelijk: niemand weet hoeveel vuurwapens er verkocht worden in de VS. Het wordt nergens bijgehouden en nergens geregistreerd. De aantallen zijn dan ook schattingen, en schattingen die wellicht te laag zijn, want ze zijn gebaseerd op enquêtes waarin mensen zeggen dat ze al dan niet een wapen hebben, plus hoeveel ze er hebben. Het enige wat ze sinds 1998 bijhouden zijn de background checks bij de NICS, de National Crime Information Center, een afdeling van de FBI waar ongeveer 500 mensen werken.

Wat zijn die background checks?

Per jaar krijgen ze meer dan 20 miljoen van die aanvragen binnen. Hoe werkt dat? Wanneer je in de VS een wapen koopt – tenminste als de wet wordt gevolgd – dan zal de man of vrouw aan de kassa net voor je betaalt via de computer je gegevens doorgeven aan de NICS. Daar wordt dan onmiddellijk in de database gekeken of je niet in aanmerking komt van één van deze tien “disqualifiers”: a felony conviction, an arrest warrant, a documented drug problem or mental illness, undocumented immigration status, a dishonorable military discharge, a renunciation of U.S. citizenship, a restraining order, a history of domestic violence, or an indictment for any crime punishable by longer than one year of prison time. 98 procent van de background checks blijken geen probleem. De mensen weten ondertussen ook wel dat er een rood vlaggetje omhoog gaat in die gevallen. 2% is wel een probleem en de NCIS heeft drie dagen tijd om een dossier aan te leggen dat de weigering van de wapenverkoop motiveert. Uiteindelijk resulteren zo maar 1,25% van de background checks in een verkoopverbod. Vergis je niet: dat verschil van 0,75% betekent dat elke dag 512 mensen die in eerste instantie geweigerd werden, toch een geweer of meerdere vuurwapens kunnen kopen. Het gaat om administratieve foutjes: bijvoorbeeld wanneer er in de database van de staat iets ontbreekt wat in die van de feds wel staat.

Gemiddeld drie per koper

De background checks hebben helemaal niet geleid hebben tot een vermindering van de verkoop. In tegendeel: de wapenverkoop aan burgers is meer dan verdubbeld sinds 1998. En, zoals gezegd: het aantal background checks is niet gelijk met het aantal verkochte vuurwapens, want met één background check kan je zoveel geweren kopen als wil. Wie bijvoorbeeld vrijdag echt een zaakje wou doen en vijf Sig Sauer M-400’s aan 867 dollar per stuk wou kopen – en daarmee een profijt van 300 dollar zou doen – hoefde maar één background check te ondergaan. Het gemiddelde voor Black Friday zou rond de drie liggen, ten minste dat hebben onderzoekers proberen te extrapoleren uit omzetcijfers afgezet tegen het aantal background checks.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20