Oostenrijkse bondskanselier: ‘Sommige EU-lidstaten hebben geheime contracten met vaccinproducenten’

Sebastian Kurz, de bondskanselier van Oostenrijk, is ervan overtuigd dat sommige lidstaten van de Europese Unie (EU) geheime contracten hebben afgesloten met de vaccinproducenten. ‘Ze willen op die manier meer vaccins krijgen dan afgesproken met de EU’, klonk het vrijdag.

Volgens de huidige regeling bestelt de Europese Unie vaccins in naam van de 27 lidstaten. Die worden vervolgens verdeeld op basis van het aantal inwoners per lidstaat. Volgens Kurz zijn er bepaalde lidstaten die zich niet aan die regels houden en op eigen houtje vaccins bijbestellen.

Malta en Nederland

Hij haalde tijdens zijn betoog onder meer het voorbeeld aan van Malta. ‘Dat land zal tegen het einde van juli drie keer meer dosissen ontvangen hebben per hoofd dan Bulgarije’, aldus de bondskanselier. Ook Nederland zou volgens de Oostenrijker meer vaccins per hoofd krijgen dan andere landen. ‘Nederland zal tegen het einde van juni niet enkel meer dosissen per hoofd gekregen hebben dan Duitsland, maar ook nog eens het dubbele van wat Kroatië tegen die tijd zal ontvangen hebben.’

‘Er is dus reden om te geloven dat sommige landen in het geheim contracten hebben afgesloten met bepaalde vaccinproducenten’, klonk het in het interview. ‘En dat gaat in tegen de afspraken die met de EU gemaakt zijn.’ Kurz vreest dat er enorme ongelijkheid gaat ontstaan als deze trend wordt verdergezet.

Een nieuwe verdeelsleutel

Stefan de Keersmaecker, een woordvoerder van de Europese Unie, relativeerde in een reactie aan Al Jazeera de beweringen over achterkamerpolitiek. ‘De lidstaten mogen vragen of ze meer of minder dosissen van een bepaald vaccin kunnen krijgen. Dat wordt altijd besproken met de overige lidstaten’, aldus de woordvoerder. ‘Het is dan ook mogelijk dat, na de besprekingen tussen de lidstaten, een nieuwe verdeelsleutel wordt overeengekomen met de vaccinproducent.’

Terwijl Kurz andere lidstaten beschuldigt van geheime contracten af te sluiten met vaccinproducenten is hij zelf op zoek naar alternatieve manieren om extra coronavaccins te bemachtigen. Zo heeft hij vorige week nog aangekondigd dat Oostenrijk samenwerkt met Denemarken en Israël om een nieuwe generatie vaccins te ontwikkelen. ‘We mogen daarbij niet uitsluitend afhankelijk zijn van de EU’, zei hij toen. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20