Oorlogje tussen MR en PS gaat onverminderd voort, fiscale hervorming is slachtoffer

Na een week waarin de PS iedereen naar adem deed happen, nadat voorzitter Paul Magnette de e-commerce wilden afschaffen en dan weer niet, bracht het weekend allerminst rust. Voor de fiscale hervorming legt de MR haar kaarten op tafel. En voor wie er nog aan twijfelde of het iets wordt met die plannen van minister van Financiën Van Peteghem, nam MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez alle onzekerheid weg: de hervorming is nu al dood en begraven.

  • Want Bouchez legde even doodleuk zijn eis op tafel, in L’Echo en De Tijd:
    • In een ‘koopkrachtplan’ presenteerde hij zijn voorstel om de lasten met liefst 8 miljard te verlagen.
    • “Wij zullen dus alleen een ‘taxdown’ steunen en geen ‘taxshift.
    • Daarbij moet het gaan om “cash boven cheques”, met het optrekken van de belastingschijven in de personenbelasting voor de middenklasse én een verlaging van de btw van 6 naar 5 procent op alle basisproducten.
  • Hoe dat betaald moet worden? Bouchez heeft een even simpel antwoord als de PS, wanneer het over de betaalbaarheid van hun pensioenplannen gaat: die 80 procent werkzaamheidsgraad gaat alles regelen en financieren. Het is ondertussen heel ironisch geworden, dat cijfer, dat alle andere plannen eensklaps realistisch moet maken.
  • Vanmorgen reageerde de nieuwe sterke man van de PS, Thomas Dermine, bij La Libre: “Nee, we betalen helemaal niet te veel belastingen in België“, zo stelde die. “We praten veel over lasten op arbeid, maar we moeten over bijdrages spreken, om de solidariteit te financieren. En de Covid-crisis heeft aangetoond hoe belangrijk die solidariteit is.”
  • Meteen zwakte Dermine namens de PS ook de Vivaldi-ambities af: “In het regeerakkoord staat niet dat er een hervorming moet komen. Er staat dat er een mandaat is om die hervorming voor te bereiden.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20