Oorlog Oekraïne treft ook spaarders met pensioenspaarfonds: verlies loopt op tot ruim 10 procent

De oorlog in Oekraïne heeft de beleggers al diep in hun portefeuille getroffen. Ook wie voor zijn oude dag spaart via een pensioenspaarfonds ontsnapt niet aan de nefaste gevolgen van het conflict in Oost-Europa. Uit onze berekeningen blijkt dat de pensioenspaarfondsen sinds de start van 2022 een gemiddeld verlies hebben opgetekend van 8,1 procent.

Waarom is dit belangrijk?

In ons land kan je op een fiscaalvriendelijke manier sparen voor je pensioen, ook wel de derde pensioenpijler genoemd. Als je wilt sparen voor later, krijg je doorgaans de keuze uit twee producten: een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds. Welk product jou op het lijf geschreven is, hangt onder meer af van je risicoprofiel.

De aandelenbeleggers gaan gebukt onder de oorlogssituatie in Oekraïne. De Bel20 heeft de handelsdag maandag afgesloten op 3.697 punten. Dat is een daling van bijna 15 procent in vergelijking met de start van het jaar. De verkoopgolf op de beurzen treft ook de pensioenspaarders met een pensioenspaarfonds diep in hun portefeuille. Een deel van de inlagen in zo’n fonds wordt immers belegd in aandelen. Ongeveer de helft van de Belgen die aan pensioensparen doet, spaart via een pensioenspaarfonds.

Beleggen in Europa

Wie start met pensioensparen, krijgt bij heel wat banken de keuze uit drie type pensioenspaarfondsen: defensief, neutraal en dynamisch. Afhankelijk van je profiel zal de bank een bepaald type fonds naar voren schuiven.

Wie bereid is meer risico’s te nemen, zal de optie krijgen om te sparen via een dynamisch pensioenspaarfonds. Dynamische fondsen beleggen 65 à 70 procent van het kapitaal in aandelen. Defensieve fondsen beleggen zo’n 70 procent van de activa in obligaties. Neutrale fondsen zoeken naar een evewicht tussen aandelen en obligaties.

Niet onbelangrijk: pensioenspaarfondsen moeten minstens 80 procent van hun middelen in euro beleggen. En laat nu net de Europese markt zo zwaar getroffen worden door hetgeen er zich afspeelt in Oekraïne. Uit onze berekeningen blijkt dat de pensioenspaarfondsen sinds de start van 2022 een verlies hebben opgetekend van gemiddeld 8,1 procent (op basis van de netto inventariswaarde (NIW) van 3 maart 2022).

Dynamische pensioenspaarfondsen

Pensioenspaarders met een dynamisch pensioenspaarfonds worden het zwaarst getroffen door de oorlogssituatie in Oekraïne. De gemiddelde koersdaling sinds 1 januari voor die fondsen bedraagt momenteel 9,4 procent.

Resultaten dynamisch pensioenspaarfondsen:

 • Argenta – Pensioenspaarfonds: -10,8 procent
 • KBC – Pricos: -10,2 procent
 • VDK – Pension Fund: -10,1 procent
 • Belfius – Pension Fund High Equities: -10 procent
 • Crelan – Pension Fund Sustainable Growth: -9,9 procent
 • Fintro – Metropolitan Rentastro Sustainable Growth: -9,85 procent
 • BNP Paribas Fortis – B Pension Sustainable Growth: -9,8 procent
 • Delen Private Bank – Hermes Pensioenfonds: -8,5 procent
 • ING – Star Fund: -7,4 procent
 • Dierickx Leys – Interbeurs Hermes Pensioenfonds: -7,3 procent

Neutrale pensioenspaarfondsen

De neutrale pensioenspaarfondsen werden iets minder zwaar getroffen door de Oekraïnecrisis, maar ook zij noteren fors in het rood in vergelijking met het begin van het jaar. Het gemiddelde verlies tot nu toe komt uit op 7,9 procent.

Resultaten neutrale pensioenspaarfondsen:

 • Belfius – Pension Fund Balanced Plus: 7,9 procent
 • BNP Paribas Fortis – B Pension Sustainable Balanced: 7,9 procent
 • Crelan – Pension Fund Sustainable Balanced: 7,9 procent

Defensieve pensioenspaarfondsen

Ondanks de conservatieve beleggingsstrategie van de defensieve pensioenspaarfondsen ontsnappen ook zij niet aan de nefaste gevolgen van de oorlog die de Russische dictator Vladimir Poetin heeft gestart. De verliezen zijn wel beperkt gebleven in vergelijking met de bovenstaande fondsen. Het gemiddelde verlies bedraagt 5,95 procent. Dat is 3,45 procentpunten minder dan de dynamische pensioenspaarfondsen.

Resultaten defensieve pensioenspaarfondsen:

 • KBC – Pricos Defensive: -6,5 procent
 • Argenta – Pensioenspaarfonds Defensive: -6,1 procent
 • BNP Paribas Fortis: B Pension Sustainable Stability: -5,7 procent
 • Belfius – Pension Fund Low Equities: -5,7 procent
 • Crelan – Pension Fund Sustainable Stability: -5,7 procent

Pensioenspaarverzekeringen

Wie spaart via een tak21-pensioenspaarverzekering zal in principe niet veel merken van wat er zich afspeelt in Oost-Europa. De gewaarborgde rentevoet wordt doorgaans vastgeklikt voor de volledige looptijd van het contract. Een verlaging van die rentevoet heeft dan enkel een impact op toekomstige stortingen.

Bij sommige verzekeraars wordt de gewaarborgde rentevoet enkel vastgeklikt voor het lopende jaar. Lees dan ook altijd de kleine lettertjes. Het kan wel gebeuren dat de eventuele winstdeelname voor dit jaar lager ligt dan andere jaren. Die is immers afhankelijk van de prestaties van de verzekeraar.

Wie spaart via een tak23- of tak44-verzekering zal wel de impact voelen van de oorlog. Dergelijke verzekeringen beleggen (een deel van) het kapitaal in fondsen. De opbrengsten zijn dan ook afhankelijk van de samenstelling van de onderliggende portefeuille.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20