Pijnlijk voor Poetin: er zijn zoveel Russen het land uit gevlucht, dat de valuta van buurlanden de best presterende in de wereld zijn geworden

De munteenheden van ex-Sovjetstaten doen het zeer goed sinds de invasie van Oekraïne ervoor heeft gezorgd dat honderdduizenden Russen hun land hebben verlaten.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel, zijn al enorm veel mensen uit het land gevlucht. De impact daarvan valt niet te onderschatten: het zijn voornamelijk hoogopgeleide en welvarende mensen die het hazenpad kozen. Op lange termijn zal dat behoorlijk wat schade aanrichten aan de Russische economie.

De essentie: De valuta van landen als Armenië, Georgië en Tadzjikistan noteren zeer sterk tegenover de dollar door de massale exodus van verontwaardigde Russen.

  • De nationale munt van Armenië, de dram, noteert zo’n 22 procent hoger tegenover de dollar tegenover de vooroorlogse periode. Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat dit de grootste stijging is van alle munten wereldwijd. 
  • De voornaamste reden voor die stijging, is een enorme geldstroom uit Rusland. Vluchtende Russen hebben
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer