Ook wie tijdelijk werkloos was krijgt vakantiegeld in 2021

Alle werknemers zullen volgend jaar hun volledig vakantiegeld krijgen. Daar bestaat een akkoord over tussen de vakbonden en de werkgevers, heeft persagentschap Belga vernomen bij de sociale partners.

Over het vakantiegeld voor volgend jaar bestond al een tijdje discussie. ‘In ons land krijg je vakantiegeld en vakantiedagen naargelang wat je het jaar ervoor hebt gepresteerd. De hamvraag was dus: hebben we nog recht op een volle vakantie als we twee of drie maanden tijdelijk werkloos waren’, zegt Geert Vermeir van SD Worx in Het Laatste Nieuws. Om de koopkracht te beschermen, werd eerder afgesproken dat tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld werd voor het recht op jaarlijkse vakantie.

Nu werd beslist dat iedereen volgend jaar zijn volledig vakantiegeld krijgt, ongeacht de tijd die mensen op tijdelijke werkloosheid doorbrachten. De werkgevers hielden lange tijd de boot af, omdat ze vreesden voor een hoge factuur, op een moment dat de omzet een stevige knauw kreeg door het coronavirus. Aan de federale regering vragen de sociale partners wel om bedrijven die zwaar lijden onder de impact van de crisis te ondersteunen bij deze beslissing.

De toekenning van het vakantiegeld is voor veel mensen van belang, want het systeem van tijdelijke werkloosheid werd wijdverspreid ingezet. In april alleen al kregen bijvoorbeeld 1,2 miljoen werknemers een uitkering als tijdelijk werkloze. In juli waren dat nog 400.000 mensen en ook de volgende maanden blijft de maatregel nog in voege. Sinds 1 september zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen wel een stuk strenger.

Lees ook: Tijdelijke werkloosheid beschermt Belgische jobs, maar voor hoelang nog?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20