Ook Disney buigt nu voor China

Een aflevering van The Simpsons, die refereert naar het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989, is op Disney+ in Hongkong verwijderd. 

Tegen het einde van de verwijderde aflevering “Goo Goo Gai Pan” uit 2005 staat een personage voor een tank in een recreatie van de beroemde “Tank Man”-foto. Er is ook een grap over de regering die verwijzingen probeert te censureren naar het harde optreden tegen demonstranten in 1989, waarbij honderden, zo niet duizenden doden vielen. Er wordt een bord getoond met de tekst: “Tien An Men Square: Op deze plaats, in 1989, is niets gebeurd.” 

Disney heeft geen commentaar gegeven op de reden waarom de aflevering ontbreekt in Hongkong, maar dit alles is het gevolg van een censuurwet die Hongkong aannam om hard op te treden tegen films “die in strijd worden geacht met de nationale veiligheidsbelangen”. 

Volgens Grace Leung, mediareguleringsdeskundige aan de Chinese Universiteit van Hongkong, heeft Disney “een duidelijk signaal gegeven aan het lokale publiek dat het controversiële programma’s zal verwijderen om” de Chinese overheid te behagen. Bijgevolg zal Disney’s geloofwaardigheid zeker worden geschaad.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20