Ook Californiës befaamde Highway 1 gaat ten onder aan klimaatverandering

Door een aardverschuiving zal de iconische Highway 1 in Californië, die door de ruige kliffen van de staat slingert maandenlang, gesloten zijn over een afstand van bijna 50 kilometer. Het is niet de eerste keer. En met de klimaatverandering en een stortvloed aan toerisme en verkeer die zowel de infrastructuur als de ecosystemen in de kuststreek overweldigen, wordt verwacht dat de problemen alleen maar erger zullen worden.

Een zware regenstorm vorige week veroorzaakte een 45 meter lange breuk in een van de meest pittoreske passages van de weg, in de buurt van Big Sur. Highway 1 is de eerste officiële snelweg van Californië. Hij werd geopend in 1937. De weg strekt zich uit over meer dan duizend kilometer door de staat, maar is vooral bekend om de delen langs de centrale kust van Californië, bezocht door miljoenen toeristen elk jaar die zich vergapen aan spectaculaire vistas.

Foto: CaltTrans

Maar de elementen die Highway 1 zijn wereldfaam geven, betekenen ook zijn ondergang. Gevangen tussen opkomend getij en afbrokkelende kliffen, is het onderhouden van de snelweg een beetje een enorme taak geworden. En een peperdure. Een aardverschuiving in 2017 in Mud Creek kostte meer dan een jaar om te repareren en meer dan 50 miljoen euro.

De aardverschuiving van vorige week gebeurde ongeveer 265 kilometer ten zuiden van San Francisco en werd waarschijnlijk veroorzaakt door de rampzalige combinatie van een recordbrekend bosbrandseizoen gevolgd door grote winterstormen.

De natuurbranden zorgden ontdeden de steile kliffen langs de kust van vegetatie. Toen kwam de regen. De grond was niet in staat om die hoeveelheid stromend water op te nemen, waardoor modder en puin naar beneden stroomden, waardoor uiteindelijk een afvoerleiding onder de snelweg werd geblokkeerd, wat op zijn beurt het wegdek deed scheuren. 60 andere locaties langs de snelweg werden ook beschadigd of geblokkeerd door puin na de regenstorm.

Foto: CalTrans

Wat vorige week gebeurde, is zeker niet langer een anomalie. Het past in de klimaatcrisistrends die Californië treffen: hete, droge zomers, grotere branden en lange periodes van droogte die worden doorspekt door hevige regenbuien die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken.

Het zijn niet alleen branden, regen en aardverschuivingen die Highway 1 bedreigen. Verder naar het noorden bij Gleason Beach in Sonoma County, is de weg al opgegeven en werd gekozen voor de aanleg van nieuwe delen verder landinwaarts. De oprukkende golven – een gevolg van de stijging van de zeespiegel – doen de kustlijn daar elk jaar bijna een halve meter wegeroderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20