Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ook België voert nu olie in vanuit de Verenigde Staten

Logo Business AM
Economie

02/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Verenigde Staten exporteren olie naar 31 landen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration. Dagelijks worden 2,9 miljoen vaten olie verscheept naar een reeks landen, waaronder Canada, Brazilië, Australië, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Italië, Zuid-Korea en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. 

Het gaat om een spectaculaire ommekeer, want tot 2015 was in de VS een verbod op de uitvoer van ruwe olie van kracht. Ook ons land importeerde in mei van dit jaar nog 13.000 vaten olie uit de VS. Dat was wel een pak minder dan in februari (71.000 vaten) en maart (56.000).

Die ommekeer is het gevolg van de schalie-olierevolutie, die van de olierijke staat Texas ook de tiende economie ter wereld heeft gemaakt.

De impact op de Amerikaanse consument is eerder gering, omdat olieprijzen op de wereldmarkt worden verhandeld. Toch zorgt de uitvoer er voor dat een economische wet geldt. Die wil dat hoe groter het aanbod van iets is op de wereldmarkt, hoe lager de prijs ervan.

Hoewel de VS ook nog olie uit 27 landen invoeren (waarvan 60% uit Mexico en Canada), is er nu al voldoende infrastructuur in de VS aanwezig om nog meer olie op te pompen.

Veel vragen over de toekomst van schalie-olie

Toch blijven Amerikaanse olieproducenten met veel vragen zitten, net omdat de olieprijs ondanks het globale economische herstel niet hoger klimt. Ook de recente incidenten met westerse olietankers in de Straat van Hormuz zorgden amper voor een koersstijging.

Alle schalieproducenten kenden vorig jaar zelfs een dalende aandelenkoers. Dat net omdat de sector onder druk staat van de volatiele prijzen op de oliemarkt.

Twijfels over de reserves

Ook heersen twijfels over de omvang van de Amerikaanse reserves, die van de VS een oliegrootmacht hebben gemaakt. Uit onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat de schattingen inzake op te pompen olie die de oliebedrijven zelf hebben vrijgegeven niet overeenkomen met de schattingen van onafhankelijke onderzoekers.

In totaal zou 10% minder olie en gas aanwezig zijn dan eerst becijferd. Die hoeveelheid loopt in sommige regio’s zelfs op tot 50%. Over een periode van 30 jaar gaat het om een verlies van ruim 30 miljard vaten.

Dankzij de schalie-olierevolutie zijn de VS uitgegroeid tot een ware oliesupermacht die 11,5 miljoen vaten per dag produceert en op die manier de productie van Saoedi-Arabië en Rusland evenaart.

Maar volgens de Wall Street Journal zal het land moeilijkheden ondervinden om dat tempo aan te houden zonder bijkomende investeringen. Producenten zullen namelijk grotere inspanningen moeten leveren om vooropgestelde quota te halen. De meeste van die olieproducenten verdienen ook amper geld, nu olie 40% goedkoper noteert dan begin oktober vorig jaar.

 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks