Ook in het beachvolleybal lopen nu miljonairs rond

Beachvolley is ‘en vogue’. Zijn de fans voornamelijk geïnteresseerd in de weinig verhullende outfits, de spectaculaire duiksprongen in het zand en de tactische signalen die spelers elkaar achter de rug geven, dan nemen de atleten zelf hun sport steeds meer au sérieux.

Deelnemers aan de World Tour mogen dit jaar een prijzenpot van 6,4 miljoen dollar onder elkaar verdelen, met op het programma toernooien in exotische plekken als Monaco, Marokko, Maleisië en Miami.

Topspelers kunnen tijdens hun carrière de kokette som van om en bij de 3 miljoen dollar verdienen (ter vergelijking: voetballers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo doen daar 2 tot 3 weken over).

Het beachvolley-circus slaat zijn tenten deze week op in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, waar de Wereldkampioenschappen plaatsvinden. De prijzenpot bedraagt er niet minder dan 1 miljoen dollar.

Brazilië en de VS domineren

De sport wordt door 2 landen gedomineerd: Brazilië en de Verenigde Staten. Beide landen hebben driekwart van alle gouden en zilveren medailles die tot nog toe op Olympische Spelen te verdienen waren onder elkaar verdeeld. Maar de sport blijft enkel aan populariteit winnen. In Oostenrijk maken deze week teams uit Azerbeidzjan, Mozambique, Iran, Qatar en Kazachstan hun opwachting.

Dat heeft zo zijn gevolgen voor een van de factoren die de sport van bij het prille begin zo aantrekkelijk maakte: de kledij.

De Internationale Volleybalfederatie (FIV) heeft zijn notoir strikte kledingcode onder druk van deze wijzigende omstandigheden (lees: de influx van moslimlanden) dan ook moeten aanpassen: de eerder voor vrouwen verplichte bikini mag nu worden vervangen door een korte broek – op voorwaarde dat die op zijn minst 3 cm boven de knie blijft.

[media-credit name=”Pixabay” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20