Ook Air France-KLM en Delta tonen interesse in ITA Airways

De luchtvaartmaatschappijen Delta Airlines en Air France-KLM hebben, met steun van een internationaal fonds, interesse getoond om een meerderheidsbelang te nemen in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways, de opvolger van het opgedoekte Alitalia. Dat hebben een aantal bronnen bij de Italiaanse overheid tegenover de Italiaanse krant La Repubblica gemeld. 

De interesse zou volgens de bronnen zijn uitgedrukt in een brief die aan de Italiaanse regering was bezorgd. La Repubblica voegde er echter aan toe dat er nog een tweede partij interesse in een overname van de Italiaanse maatschappij had gemeld. Ook daar zou sprake zijn van een internationaal fonds, dat eerder al in budgetmaatschappijen zou hebben geïnvesteerd.

Verkoop

Air France-KLM, Delta Airlines en Virgin Atlantic hadden eerder al in een mail beklemtoond de samenwerking met het nieuwe management van de Italiaanse maatschappij verder te willen versterken. Een deelname in het kapitaal van ITA Airways werd daarbij niet uitgesloten, maar er werden daarover geen verdere mededelingen gedaan.

Ook de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa had eerder al belangstelling in een instap in de Italiaanse maatschappij laten blijken. Bij die operatie zou ook de Zwitserse scheepvaartgroep MSC worden betrokken. Lufthansa zou binnenkort zelfs tot een boekenonderzoek bij ITA Airways overgaan.

ITA Airways werd in oktober vorig jaar de officiële opvolger van de Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia. Daarmee kwam een einde van het 75-jarige bestaan ​​van de luchtvaartmaatschappij, die zich lang als een symbool van de Italiaanse stijl en glamour opwierp, maar vervolgens door een eindeloze financiële lijdensweg al zijn uitstraling verloor.

Tijdens de eerste twee decennia van deze eeuw stapelde Alitalia een verlies op van 11,4 miljard euro. Alitalia werd vijf jaar geleden failliet verklaard, maar kon zijn activiteiten onder controle van de Italiaanse regering nog tot vorige herfst verder zetten.

Midden februari heeft de regering van de Italiaanse premier Mario Draghi de weg vrijgemaakt voor de privatisering van ITA Airways. Daarbij zou zowel een beursnotering als een directe verkoop kunnen worden overwogen. De waarde van ITA Airways wordt geraamd op een bedrag tussen 1,2 miljard euro en 1,4 miljard euro.

Sportfiguren

Recent raakte nog bekend dat ITA Airways de toestellen uit zijn vloot naar een reeks nationale Italiaanse sporthelden zal vernoemen. Een eerste toestel, dat vlak voor kerstmis in gebruik werd genomen, draagt de naam van voetballer Paolo Rossi. Later werden nog eens drie toestellen naar een Italiaanse sportfiguur – de loper Pietro Mennea en de wielrenners Gino Bartali en Fausto Coppi – vernoemd.

Deze vier namen werden door de Italiaanse luchtvaartmaatschappij zelf gekozen. De volgende periode werden nog eens tweeëntwintig vliegtuigen met de naam van een Italiaans sportfiguur gedoopt. Die namen werden door volgers van ITA Airways op sociale media geselecteerd.

De keuze viel daarbij onder meer op de voetballers Roberto Baggio, Alessandro Del Piero, Marcello Lippi en Francesco Totti, motorracer Valentino Rossi en skiër Alberto Tomba.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20