Ontdek met Hemelvaart de natuur in eigen land!

Geschreven met branded content van Belvilla.

Van oerbossen en okergele bladertapijten tot sprookjesachtige bomen en kronkelende wandelwegen: ontdek de mooiste bossen, wandelroutes en last-minute overnachtingen van België. Trek er alleen op uit, met je partner, of met een hele groep, er valt van alles te ontdekken!

Connecterra

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je Connecterra, de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die operationeel was tot 1987. Hier kun je genieten van het prachtige landschap van de Maasvallei en adembenemende uitzichten over meren en mijnsteenbergen. Deze laatsten, ook wel terrils genoemd, ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die naar boven kwam met de steenkoolwinning. De toegang tot het park kost je slechts drie euro. Je krijgt een kaart mee met vier gemarkeerde wandelroutes. De blauwe route neemt je in een uurtje mee langs de top van de terril – het mooiste panoramapunt van Vlaanderen. Als je iets meer uitdaging wenst, kies dan de paarse wandeling van 13 kilometer langs een tweede terril.

Het Natuurpark van de Twee Ourthes

Wanneer je in de herfst door de bossen rondom het stuwmeer van Nisramont wandelt, waan je je bijna in Canada. De rode blaadjes dwarrelen naar beneden en de zon schijnt voorzichtig door de bomen: hier kom je écht tot rust. De wandeling begint aan de stuwdam, le barrage de Nisramont, en leid je langs de oevers van de rivier de Ourthe. Hier duik je als het ware in het hart van de Ardense natuur en met een beetje geluk kun je bevers, aalscholvers of ijsvogels spotten. De langste wandeling van 15+ kilometer is pittig, maar onvergetelijk. Je beklimt trappen, daalt steile paden af en wandelt door ongerepte natuur. Zorg voor goede wandelschoenen en genoeg te eten en drinken. Echte avonturiers kunnen hun tentje opzetten op de magische bivakplek (Bivouac des Deux Ourthes), waar de oostelijke en westelijke Ourthe samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont.

Uitgewandeld?

Ben je uitgewandeld? Dan kun je overnachten in deze comfortabele cottage op Vakantiepark Les Ardennes.

©Pexels

Het Zoniënwoud

Een wandeling door dit grootste bos van België móet op je bucketlist staan. Het Zoniënwoud bevindt zich op slechts tien kilometer van de Grote Markt van Brussel, maar is op en top natuur: op het maar liefst 44 vierkante kilometer grote terrein vind je een bijzonder rijke fauna en bomen die meer dan 200 jaar oud zijn. Vijf delen van de drie bosreservaten waaruit het Zoniënwoud bestaat, zijn uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed. Het gehele Zoniënwoud en de uitlopers ervan zijn ook beschermd als Natura-2000 gebied. Het bos zelf is FSC-gecertificeerd, een beloning voor duurzaam beheerde bossen. Dit vroegere jachtdomein van vorsten en hertogen is nu het mooiste beukenbos van België. 

Het Hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig bos van 552 hectare ten zuidoosten van het stadje Halle. In het voorjaar (meestal rond eind april) zorgt de bloei van de boshyacint er voor een sprookjesachtig blauw bloementapijt. De bijnaam voor het bos, ‘Blue Forest’, is dan ook niet voor niets. Tel daar de jonge, frisgroene beuken bij op en je begrijpt waarom fotografen en natuurliefhebbers van ver voorbij de landsgrenzen naar het Hallerbos komen om deze unieke plek te bewonderen.

Het bos zelf kent een rijk én roerig verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bijna alle grote bomen gekapt door de Duitse bezetters, die het hout gebruikten voor loopgraven. Tussen 1930 en 1950 werd het Hallerbos opnieuw aangelegd, wat de jonge leeftijd van de bomen verklaart. Ook nu nog koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden op om het bos verder uit te breiden.

Door het Hallerbos lopen drie routes: de Achtdrevenwandeling (1,8 kilometer), de Sequoiawandeling (4 kilometer) en de Reebokwandeling (7 kilometer). Deze laatste route loopt door het hyacintengebied en voert je langs drie van de vier valleien.

Ik wil meer lastminutes!

Wil je meer bijzondere lastminute overnachtingen? We hebben hier de leukste huizen voor je op een rijtje gezet. Wil je met een grote vriendengroep naar België, om daar met elkaar een geweldig weekend outdoor te beleven, dan zijn dit de beste groepsaccomodaties voor groepen van 20 personen of meer.

©Pixabay
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20