Online leven wordt onleefbaar

Uit een steeds groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken mag worden geconcludeerd dat de psychiatrische problemen waarmee jonge mensen kampen rechtstreeks aan de overdreven consumptie van sociale media mogen worden gelinkt.

Een in 2017 onder jonge Britten (14 – 24 jaar) georganiseerd onderzoek, kwam tot de conclusie dat sociale netwerken hen helpen om zichzelf uit te drukken en om deel uit te maken van een gemeenschap. Maar ze rapporteerden ook dat het gebruik van deze platformen angst, depressie, slaaptekort, pesten, eenzaamheid, een negatief zelfbeeld (9 op 10 meisjes zijn niet tevreden over hun lichaam) en FOMO (wat staat voor “fear of missing out” of “de angst om iets te missen”) promoten.

Uit een in 2014 gepubliceerd onderzoek bleek dat Facebook in de hersenen dezelfde delen triggert als gokken en drugsverslaving dat doen. 

Van alle sociale netwerken maken gewone gesprekken ons nog altijd gelukkigst

Hoewel het moeilijk blijft om wetenschappelijk vast te leggen dat wie geobsedeerd raakt door ‘likes’ en commentaren kwetsbaarder is voor mentale aandoeningen, concludeerde een onderzoek waarbij gedurende 3 jaar ruim 5.208 Amerikanen werden gevolgd dat een toename in het gebruik van Facebook kon worden gelinkt aan een toekomstige verslechtering van de mentale gezondheid.

Facebook is de nieuwe sigaret

Begin dit jaar gaf Facebook op basis van een academisch onderzoek zelf toe dat sociale media in sommige gevallen gebruikers met een laag zelfbeeld opzadelen. Het bedrijf stelde toen niet voor om minder tijd op Facebook door te brengen, maar om die tijd anders in te vullen, waarna stappen werden gezet om de nieuwsfeed er anders uit te laten zien.

Een nieuwe studie, die deze maand in het Journal of Social and Clinical Psychology verschijnt, komt tot een nog vernietigender conclusie:

“De resultaten van ons experiment -waar 143 mensen aan deelnamen – geeft aan dat een meer beperkt gebruik van sociale media een onmiddellijke en positieve impact heeft op het subjectieve welzijn van gebruikers, meer bepaald met betrekking tot een verminderd eenzaamheidsgevoel en depressie.”

FaceTime en telefoneren: Like!

FaceTime, de videotelefoondienst van Apple, scoort dan weer hoogst inzake een geluksgevoel (91%), vóór gewone telefoongesprekken (84%). 

Conclusie: van alle sociale netwerken maken gewone gesprekken ons nog altijd gelukkigst.

Meer