Online een vakman vinden kan u duur komen te staan: waar moet u op letten?

Dankzij het internet is het zeer eenvoudig om voor eender welk karweitje een vakman te vinden. Al is het zelden een goed idee om te klikken op het eerste beste zoekresultaat dat u krijgt in een zoekmachine, zoals Google. Hoe komt dat?

Uit een onderzoek van het VRT-programma Factcheckers blijkt dat er online heel wat malafide slotenmakers actief zijn. Wie online zoekt naar een slotenmaker, krijgt heel wat resultaten te zien. Wanneer u op de eerste links klikt, krijgt u op het eerste gezicht een professionele site te zien. Zo wordt er onder meer beloofd dat er binnen het halfuur een slotenmaker aan uw deur staat.

Een test van Factcheckers leert dat heel wat slotenmakers die belofte niet kunnen nakomen. Sommigen laten zelfs twee uur op zich wachten. Daarenboven hanteren ze zeer hoge tarieven. Om gewoon de deur te openen, vragen sommigen tot 195 euro. Dat terwijl het normale tarief maximaal 95 euro bedraagt, exclusief BTW.

Hoe zoekmachines werken

Het is dan ook zelden een goed idee om op de eerste beste link te klikken wanneer u zoekt naar een vakman. Maar hoe komt het dat een zoekmachine zoals Google net zulke sites naar voren schuift?

Om te beginnen zijn de eerste resultaten die u te zien krijgt op Google advertenties. Dat betekent dat de ondernemingen heel wat geld aan de zoekmachine betalen om bovenaan de resultaten te staan.

Daarnaast investeren heel wat bedrijven in Search Engine Optimization, SEO afgekort. Concreet betekent dat dat ze hun site zodanig optimaliseren dat ze op de eerste pagina terechtkomen wanneer u bepaalde zoektermen ingeeft. Ze doen dit onder meer door zich te focussen op bepaalde kernwoorden. Een slotenmaker zal bijvoorbeeld zoveel mogelijk de zoektermen ‘snel slot maken’ of ‘slot kapot’ in de teksten op zijn site verwerken.

Hoe vermijden dat u ten prooi valt van malafide vakmannen?

Gelukkig zijn er aantal stappen die u zelf kunt zetten om te vermijden dat u ten prooi valt van fraudeurs. Allereerst is het belangrijk om een offerte te vragen alvorens u iemand laat langskomen. Een oprechte vakman zal altijd een schatting kunnen maken van de kosten.

Bekijk of er een site bestaat die alle erkende vakmannen verzamelt. Voor slotenmakers kunt u bijvoorbeeld de lijst raadplegen op de site van Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU). Ook op de site van de Vlaamse overheid kunt u een lijst van allerhande erkende technici raadplegen.

Neem de gemaakte beloftes op de site met een korrel zout. In het geval van de slotenmakers waren er bepaalde sites die beweren dat er binnen de dertig minuten een slotenmaker ter plaatse is eender waar in Vlaanderen. Dergelijke beloftes zijn simpelweg niet realistisch.

Controleer of er in uw gemeente een professional actief. Luister bij vrienden of familie of zij kunnen terugblikken op een positieve ervaring met een lokale vakman. Zo bent u zeker dat u te maken heeft met een betrouwbaar iemand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20