Online aangifte erfenis moet fouten in erfenisdossier uitsluiten

Tot voor kort moest je heel wat paperassen invullen als je een erfenis wilde aangeven bij de Vlaamse belastingdienst (Vlabel). Een digitale aangifte moet heel dat proces vereenvoudigen.

Het platform waarop je de nalatenschap kan aangeven heeft de naam ERFonline gekregen. De Vlaamse regering wil met het platform komaf maken met de soms omslachtige procedure die komt kijken bij zo’n aangifte. Dankzij het platform hoef je geen documenten meer up te loaden of door te sturen naar Vlabel.

Gerichte vragen

ERFonline begeleidt je door het volledige aangifteproces. Op basis van negen gerichte vragen over de overledene en zijn vermogen wordt een aangifteformulier op maat opgesteld. Het is dus niet langer nodig om alle velden te doorlopen.

Die vereenvoudigde procedure moet ook voorkomen dat mensen fouten maken bij het invullen van die aangifte. De regering wil naar eigen zeggen op die manier vermijden dat de belastingplichtige te veel belastingen betaalt. Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) erkent in een reactie aan De Tijd dat de aangiftes soms in het nadeel van de erfgenamen uitdraaiden.

David Van Herreweghe, administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingdienst, maakt de vergelijking met een belastingaangifte via tax-on-web. “Ook in ERFonline krijg je uitleg via hulp-widgets, die je uitleg geven over juridische termen”, zegt hij aan VRT NWS.

Privacy mede-erfgenamen

Dankzij de digitalisering van het volledige aangifteproces kan de belastingdienst de gegevens ook veel sneller verwerken. Er kunnen ook niet langer fouten gemaakt worden bij het overtypen van de gegevens. Hou er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles wat je aangeeft.

Voorts kunnen erfgenamen elkaars ingevulde gegevens niet raadplegen. “Het digitale aangifteformulier bevat geen vooraf ingevulde persoons- of vermogensgegevens van de overledene, en ook niet van de aangevers. Zo garandeert de Vlaamse Belastingdienst de privacy van alle betrokkenen”, aldus Van Herreweghe.

Hoeveel tijd heb je om een erfenis aan te geven? Voor een overlijden in België heb je vier maanden de tijd om de belastingdienst op de hoogte te brengen van de nalatenschap. Voor overlijdens buiten België gelden andere termijnen. Vlabel zal de aangifte pas verwerken wanneer alle gegevens zijn ingevuld. Je hoeft dus niet alles in één keer in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je niet zeker bent over bepaalde gegevens. Je hebt dus tijd om wat zaken op te helderen of een notaris in de arm te nemen.

ERFonline kan overigeens gebruikt worden voor overlijdens vanaf 1 janauri 2020.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20