Weer lading OneWeb-satellieten gelanceerd: constellatie is nu bijna compleet

Donderdag werden 40 satellieten van het Londense OneWeb in een baan rond de aarde geplaatst met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. De satellietconstellatie van het bedrijf is daarmee bijna compleet.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren worden steeds meer satellieten gelanceerd die gebruikt moeten worden om breedbandinternet aan te bieden vanuit de ruimte. Nu steeds meer telecombedrijven ook smartphones ontwikkelen die satellietinternet kunnen ontvangen, staat de markt klaar om te floreren. 

In het nieuws: Na een lanceringscampagne van vier jaar is OneWeb bijna klaar om wereldwijd internet aan te bieden.

  • OneWeb heeft intussen 584 satellieten in een baan rond de aarde geplaatst. Twee daarvan werken niet, waardoor het totaal nu op 582 komt te staan. Het bedrijf zegt dat het 588 satellieten nodig heeft voor wereldwijde internetdekking.
  • Later deze maand zal dat doel bereikt worden. Dan zullen nog eens 36 satellieten gelanceerd worden met een Indiase raket. 
  • Het zal echter nog enkele maanden duren voor het netwerk volledig operationeel wordt. De satellieten worden immers op een hoogte van zo’n 600 kilometer geplaatst, maar moeten daarna nog enkele maanden klimmen naar hun operationele hoogte van zo’n 1.200 kilometer.

Hobbelig parcours

Terug in de tijd: OneWebs missie werd geplaagd door verschillende hindernissen.

  • De eerste dertien lanceringen werden uitgevoerd met Russische Sojoezraketten. Maar nadat de invasie van Oekraïne begon, was het niet langer mogelijk om de diensten van Roscosmos te gebruiken. 36 satellieten, die klaar stonden om gelanceerd te worden, bleven achter in Rusland. OneWeb verwacht niet dat die ooit zullen worden teruggegeven.
  • Sindsdien gebruikt het raketten van concurrent SpaceX en van New Space India Limited, de commerciële tak van het Indiase ruimteprogramma. De uitrol van het netwerk liep echter vertragingen op door de weigering van Roscosmos om nog lanceringen uit te voeren. 
  • Verder terug in het verleden kampte OneWeb al met problemen. In 2020 ging het bedrijf zelfs failliet, waarna het werd overgenomen door onder andere het Indiase telecombedrijf Bharti Global en de Britse overheid.

Maar toch: Ondanks alle tegenslagen, is het bedrijf er uiteindelijk toch (bijna) in geslaagd om zijn constellatie operationeel te krijgen. Binnen enkele jaren zal een tweede generatie satellieten van OneWeb de ruimte ingaan.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20