Onderzoek naar Russische inmenging: “Facebook, Kushner en Trump Jr. zullen opnieuw worden ondervraagd”

“In 2025 weet niemand nog wat waar en niet waar is op internet. Facebook, Twitter en Google houden op te bestaan.” Dat staat te lezen in de Pessimistengids van het persagentschap Bloomberg waarin dit jaar voorspellingen worden gedaan tot het jaar 2028.

Trump Jr. en Kushner

Science-fiction? Integendeel, want het Amerikaanse Intelligence Committee, dat onderzoek voert naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat Facebook en een reeks mensen uit de entourage van president Donald Trump opnieuw op de rooster leggen. Vermoed wordt dat zowel het sociale netwerk als Donald Trump Jr. en Jared Kushner (links op de foto) informatie achterhouden.

De Democratische senator Mark Warner zegt de voorbije maanden steeds getwijfeld te hebben tussen ‘Is er rook?’ of ‘Is er vuur?’, maar is nu wel degelijk overtuigd dat er vuur is.

Tump Jr. en Kushner zullen opnieuw door het Intelligence Committee worden opgeroepen. Maar deze keer zullen ze door de senatoren zelf worden ondervraagd. De eerste keer werd die taak aan hun personeel overgelaten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze op een openbare hoorzitting opnieuw vragen moeten beantwoorden.

Facebook

Ook Facebook lijkt niet volledig transparant te zijn geweest over de gebeurtenissen van 2016. Facebook erkende in september voor ongeveer 100.000 dollar reclamebestedingen teruggevonden te hebben waarbij een link kon worden gelegd naar namaakaccounts. Die werden vanuit Rusland werden aangestuurd.

In kringen van de Amerikaanse inlichtingendiensten werd toen opgemerkt dat de melding van Facebook wellicht slechts de tip van een ijsberg zou zijn. Dat lijkt nu te worden bevestigd. Het comité wil nu onafhankelijke experts op het dossier loslaten opdat de Senaat “een onafhankelijke, door derden gemaakt analyse kan worden overhandigd.”

Warner denkt dat een reeks door Rusland gecontroleerde pistes, die hun oorsprong niet in Rusland maar in andere landen hebben, nog steeds niet of onvoldoende zijn onderzocht.

[media-credit name=”Justin Sullivan/Getty Images/AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Waarom is dit belangrijk?

Mensen in de entourage van president Trump hebben al vaker aangegeven dat het onderzoek – ‘a big nothing burger’ – snel zou worden beëindigd. Zoals het er nu voor staat zal deze zaak na 2016 en 2017 ook het jaar 2018 blijven beheersen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20