Ondertussen, op Planeet Trump … business as usual

In een toespraak voor Republikeinse geldschieters in New Orleans heeft Donald Trump zichzelf afgelopen weekend nog eens overtroffen. Trump suggereerde dat de Verenigde Staten een Chinese vlag op hun F-22-straaljagers moesten kleven en “bomb the shit out of Russia.” “En dan zeggen we: China heeft het gedaan, wij hebben het niet gedaan, en dan beginnen ze met elkaar te vechten en wij leunen achterover en kijken toe.” En er waren nog andere bizarre uitspraken. Maar Trump rijft ondertussen wel een pak poen binnen om zijn herverkiezing te financieren.

Trump prees bijvoorbeeld ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als een “serieus harde kerel”, beweerde dat hij harder had opgetreden tegen Vladimir Poetin dan welke andere president dan ook, herhaalde zijn valse beweringen dat hij de verkiezingen van 2020 had gewonnen, drong er bij zijn partij op aan “harder” te zijn tegen vermeende verkiezingsfraude, vernederde een hele serie Amerikaanse politici en noemde de opwarming van de aarde “een grote hoax” die eigenlijk een welkome ontwikkeling zou kunnen brengen: meer vastgoed aan het water.

Trump speechte maar liefst 84 minuten voor ongeveer 250 van de topdonoren van de Republikeinse Partij, die hem moeten helpen in zijn ambitie om in 2024 weer in het Witte Huis te doen belanden. Na felle kritiek te hebben gekregen omdat hij Poetin eerder prees als “slim” en “briljant” in zijn aanpak van de Oekraïne-crisis vorige maand, sloeg hij zaterdag een hardere toon aan – hij beweerde dat Poetin het land nooit zou zijn binnengevallen als hij, Trump, president van de Verenigde Staten was.

“Ik ken Poetin heel goed. Met mij zou het niet hebben gedaan”

Maar hij besteedde veel meer tijd aan het beschuldigen van president Biden dan aan Poetin, en sprak vaak in vage gemeenplaatsen zonder aan te geven wat hij anders zou hebben gedaan om de invasie af te wenden. “Ik ken Poetin heel goed. Met mij zou hij het niet hebben gedaan. Hij zou het nooit hebben gedaan”, zei Trump, zonder te vermelden dat hij als president militaire hulp aan Oekraïne tegenhield terwijl hij het land onder druk zette om Bidens zoon Hunter te onderzoeken.

Trump had ook lof voor de meedogenloze leider van Noord-Korea en sprak bewondering uit over hoe de generaals en assistenten van Kim “ineenkrimpen” als de dictator tot hen spreekt. “Totale controle”, zei Trump over hoe Kim het land bestuurde, alsof dat een schitterende zaak was.

Trump plaagde het publiek ook over zijn toekomstplannen, officieel heeft hij immers nog niet aangekondigd deel te nemen aan de volgende presidentsverkiezingen. “We hebben al twee presidentsverkiezingen gewonnen”, verklaarde Trump ten onrechte. “En nu voel ik me bijna verplicht om het opnieuw te doen. Als partij doen we het goed. De Republikeinse Partij is nu een winnende partij. We gaan nooit meer terug naar wat het was. Het ging de verkeerde kant op.”

“Poetin meer bereid om een nucleaire oorlog te starten omdat Biden president is”

Verschillende mensen in de zaal zeiden dat de toespraak van Trump veel te lang duurde en dat hij klonk alsof hij de laatste 30 minuten “maar wat brabbelde”. De ex-president bracht een groot deel van de avond door met praten over zijn staat van dienst op het gebied van buitenlands beleid, waarbij hij de menigte onder meer vergastte met een lang verhaal over hoe zijn regering de militante groepering van de Islamitische Staat aanpakte.

Hij schepte op dat hij de NAVO – die hij een “papieren tijger” noemde – ertoe aanzette haar landen te dwingen meer te betalen voor gezamenlijke verdediging, maar zei niet dat hij dreigde zich helemaal terug te trekken. Hij viel Biden aan vanwege de stijgende inflatie en gasprijzen, waarbij hij in sommige gevallen overdreven cijfers gebruikte, en zei dat landen “hun gevangenissen leegmaakten” om de gedetineerden naar de Verenigde Staten te sturen totdat hij aan de macht kwam.

Trump zei ook vreemd genoeg dat onder zijn toezicht er “schermutselingen” waren geweest tussen Amerikaanse en Russische troepen en dat de Amerikanen telkens hadden gewonnen. Het is een raadsel wat hij daarmee bedoelde. En hij sprak onheilspellend dat Poetin meer bereid zou zijn om een nucleaire oorlog te starten – zelfs verwijzend naar de Derde Wereldoorlog – omdat Biden president is. Hij zei dat andere leiders over de hele wereld ook agressiever zouden worden zonder hem in het Witte Huis. “Kijk naar China. Je ziet wat daar gaat gebeuren. Alles lijkt in duigen te vallen”, zei hij.

“Die hoax van de opwarming van de aarde, wanneer gaat dat eindelijk ophouden?”

Trump herhaalde ook enkele van zijn meest beruchte onwaarheden. “Die hoax van de opwarming van de aarde, wanneer gaat dat eindelijk ophouden?” vroeg hij zich af. Hij lachte het concept van een stijgende zeespiegel weg: “Ik zeg, geweldig, we hebben meer vastgoed met zicht op het water”. En: “Eerst was het dat de planeet afkoelde, nu dat ze opwarmt – wat zal de volgende zijn?”

Op dezelfde conferentie sprak overigens Mike Pence, de voormalige vice-president onder Trump. Hij heeft duidelijk zijn kar helemaal gekeerd. Pence zei dat de Republikeinen zich over het verkiezingsverlies van 2020 moesten zetten. “Mijn mede-Republikeinen, we kunnen alleen winnen als we eensgezind zijn rond een optimistische visie voor de toekomst, gebaseerd op onze hoogste waarden”, zei hij. “We kunnen niet winnen door de strijd van gisteren te voeren of door het verleden opnieuw aan te vechten.”

Pence berispte Trump voor zijn opmerkingen dat Poetin “slim” en “briljant” was. “Er is geen plaats in deze partij voor apologeten voor Poetin”, zei Pence. Trump repliceerde in zijn speech door te stellen “niemand is ooit strenger geweest tegen Rusland dan ik”, eraan toevoegend dat degenen die hem ervan hebben beschuldigd een “Poetin-apologeet” te zijn, zichzelf diskwalificeren om “serieuze leiders van ons land” te zijn.

Vooralsnog lijkt Trump het voortouw te nemen bij de Republikeinen. Hij zamelde al een recordbedrag in van 120 miljoen dollar, en in polls is hij met grote voorsprong de favoriete kandidaat.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20