Kmo’er en zelfstandige willen psychologisch, geen zakelijk advies

Zakelijke trainingen zouden meer aandacht moeten leggen op de mentale vorming dan op de technische vervolmaking van de ondernemer.

Dat zegt een onderzoek van de Leuphana Universität in Lüneburg (Duitsland), de World Bank en de National University of Singapore. Uit de studie, georganiseerd bij vijftienhonderd kleine ondernemers en zelfstandigen in het West-Afrikaanse land Togo, bleek dat een psychologische training met een gemiddelde omzetgroei van 17 procent werd beloond. Ook stelden de onderzoekers vast dat de winstmarges een gemiddelde stijging met 30 procent lieten optekenen. “Uit het onderzoek kon bovendien worden afgeleid dat een psychologische training een positieve impact heeft op innovatie,” benadrukt onderzoeksleider Michael Frese, professor psychologie aan de Leuphana Universität. “Deelnemers aan de psychologische training bleken immers een groter aantal nieuwe producten te introduceren dan collega’s met een traditionele vorming.”

Ondernemersmentaliteit

De resultaten van de studie geven dan ook aan dat het ondernemerschap minstens gedeeltelijk kan worden aangeleerd. Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat conventionele opleidingen vaak weinig baat brengen. “In ons onderzoek kon alvast geen enkele meerwaarde aan een traditionele vorming worden gekoppeld,” aldus nog professor Frese. “De studie toont aan dat alvast in groeimarkten de mentale vorming van ondernemers grotere aandacht moet krijgen,” benadrukken de onderzoekers. “Er worden – onder meer door overheden en organisaties – miljarden geïnvesteerd in de vorming van ondernemers, die als cruciale groeifactoren voor de lokale economie worden bestempeld. Die vorming richt zich echter meestal vooral op technische vaardigheden, zoals facturatie, voorraadcontrole of marketing.” Uit het onderzoek blijkt volgens professor Frese echter dat meer aandacht moet worden besteed aan de vorming van een ondernemersmentaliteit. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20