Onderbreking productie levert Fiat Chrysler verliescijfers op

Autofabrikant Fiat Chrysler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 20,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern diende echter een verlies van 1,7 miljard euro te melden.

Fiat Chrysler werd zowel in Europa als in Noord-Amerika, zijn belangrijkste markten, geconfronteerd met maatregelen die het coronavirus moesten bestrijden. Daardoor moesten fabrieken worden gesloten en viel de productie stil. Tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar had het concern nog een positief resultaat van 508 miljoen euro gerapporteerd.

Lockdown

De zwaarste klappen vielen voor Fiat Chrysler in Europa. Vooral de sluiting van de fabrieken in Italië, dat als een van de eerste landen van Europa door de coronabesmettingen tot een lockdown werd gedwongen en het thuisland is van Fiat, had voor het concern zware gevolgen.

In Noord-Amerika, waar slechts later tot een sluiting van fabrieken werd overgegaan, was de impact minder erg. Fiat Chrysler verkocht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd in totaal 818.000 wagens. Dat was een daling met 21 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Mike Manley, topman van Fiat Chrysler, raamde dat het concern tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 5,1 miljard euro heeft opgebrand. Hij voegde er echter aan toe dat Fiat Chrysler eind maart nog steeds op een cashreserve van ongeveer 18.8 miljard euro kon rekenen.

Fusie

De autobouwer heeft de voorziene kapitaalinvesteringen voor dit jaar met 1 miljard euro teruggebracht. Daarnaast heeft het bedrijf een besparing van 2 miljard euro voorzien. Fiat Chrysler zegt wel te verwachten dat het tweede kwartaal, wanneer de gevolgen van de coronacrisis helemaal duidelijk zijn geworden, tot een dieptepunt in de resultaten zal leiden.

Ondanks de moeilijke periode blijft Fiat Chrysler naar eigen zeggen bij zijn plannen om de fusie met het Franse concern PSA Group door te voeren. Die fusie zou tegen eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen worden gerealiseerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20