Ondanks herstelbeweging op de cryptomarkt kan Bitcoin niet opnieuw de kaap van 40.000 dollar ronden

Zowel de crypto- als aandelenmarkt is donderdag diep in het rood gedoken na de Russische invasie van Oekraïne. Die baisse werd vrijdag weliswaar opgevolgd door een stevige herstelbeweging, waardoor het verlies van donderdag zo goed als volledig is weggewerkt. Desalniettemin slaagt Bitcoin (BTC) er niet in om opnieuw de kaap van 40.000 dollar te ronden.

Het was de afgelopen weken volatiliteit troef op de crypto- en aandelenmarkt. Beleggers wisten niet goed hoe te reageren op de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne. Ze werden dan ook om de oren geslagen met tegenstrijdige berichten. De Verenigde Staten waarschuwden voor een nakende aanval, terwijl Rusland die berichten afdeed als “paniekzaaierij.” De Russische president Vladimir Poetin sprak namelijk van militaire trainingen aan de grens met Oekraïne. Intussen is duidelijk geworden dat hij een invasie aan het plannen was.

Een stevige herstelbeweging

Hoe dan ook reageerden de aandelen- en cryptomarkt geshockt op de start van het Russische offensief. De koerstabellen kleurden bloedrood donderdag. De waarde van Bitcoin was die dag gezakt tot iets meer dan 34.000 dollar. De dalende tendens was eerder die week al ingezet. Op 20 februari noteerde de grootste cryptomunt op de markt nog boven de symbolische grens van 40.000 dollar. Op 10 februari was BTC zelfs even ruim 45.000 dollar waard.

Evolutie BTC afgelopen maand – BusinessAM

Ondertussen is de cryptomarkt, net zoals de aandelenmarkt, de aanval op Oekraïne te boven gekomen. Het verlies van donderdag is zo goed als weggewerkt. De Bel20 had zijn beste handelsdag in vijftien maanden en de waarde van heel wat cryptomunten is opnieuw gestegen. Bitcoin is op het moment van dit schrijven net geen 39.000 dollar waard. Afgelopen nacht had de cryptomunt heel even de symbolische kaap van 40.000 dollar gerond om daarna opnieuw wat terrein prijs te geven.

Volgens de analysesite Material Indicators zijn vooral de whales, cryptobeleggers die veel munten bezitten, verantwoordelijk voor de herstelbeweging van BTC. De site verwacht dat de waarde snel kan stijgen tot 45.000 dollar indien de grens van 41.500 dollar wordt doorbroken. Vraag blijft daarbij natuurlijk wanneer de munt vlotjes over de kaap van 40.000 dollar zal springen.

Volatiliteit zal niet snel verdwijnen

Hoe dan ook blijven het spannende tijden voor zowel crypto- als aandelenbeleggers. De oorlog in Oekraïne kan nog alle kanten uitgaan, dus verdere shocken op financiële markten zijn zeker niet uitgesloten.

Daarenboven blijft de vraag hoe de centrale banken, met name de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), gaan reageren op wat er zich afspeelt in Oost-Europa. Die oorlog zorgt er namelijk voor dat de inflatie in het Westen verdere wordt aangewakkerd. Kans is dus reëel dat de toezichthouders het beleid sneller zullen verstrakken dan verwacht. Dat zou de beurzen en cryptomunten stevig onder druk kunnen zetten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20