Ondanks een dalende verkoop van smartphones blijven de dure modellen van iPhone het goed doen

De wereld gaat een onzekere economische toekomst tegemoet nu de inflatie blijft stijgen. De geldontwaarding treft dan ook uiteenlopende sectoren, waaronder die van de smartphones. Mensen denken in de huidige situatie twee keer na alvorens een smartphone aan te schaffen. De duurdere iPhone-modellen zijn echter nog steeds zeer succesvol. De vraag is of dat zo zal blijven.

Apple is een goed geoliede machine. Zo zag het bedrijf uit Cupertino vorig kwartaal de winsten verder oplopen, terwijl sommige van de grote spelers een moeilijke periode doormaken. De staat van dienst van Apple in de afgelopen jaren is voorbeeldig. Ondanks de verschillende prijsverhogingen blijven de consumenten naar de producten, en vooral naar de iPhones, grijpen. En hoewel het Amerikaanse bedrijf met zijn iPhone SE al een paar jaar aan het uitbreiden is naar de mid-range markt, zijn het vooral de ultra high-end modellen die in de smaak blijven vallen.

De verkoop van de Pro-modellen heeft in grote mate bijgedragen tot Apple’s recordwinst in de afgelopen twee jaar, aldus de Wall Street Journal. De 5G-compatibiliteit van die modellen heeft zeker geholpen.

Maar zal de sterke vraag aanhouden naarmate de economische onzekerheid en de prijsstijgingen voortduren?

Apple blijft de concurrentie voor

De technologiereus blijft ervan overtuigd dat de honger van de consument naar de nieuwste technologie nog steeds groot is. “Over de hele wereld is de penetratie van 5G nog laag. En dus denk ik dat er reden is om optimistisch te zijn”, zei Tim Cook, CEO van Apple, afgelopen juli tegen analisten.

De komst van 5G-iPhones in 2020 met de iPhone 12 heeft Amerikanen ertoe aangezet meer uit te geven aan hun iPhones, zo blijkt uit een onderzoek van Consumer Intelligence Research Partners dat de Wall Street Journal kon inkijken. In 2019 was de gemiddelde prijs van een Apple-smartphone 783 dollar, terwijl dat in juni van dit jaar 954 dollar was.

Meer kopers kozen voor de duurdere modellen van het merk, maar zij upgradeden ook naar meer opslagruimte, waardoor de prijs steeg. Toch heeft meer dan 50% van de iPhone-bezitters in 2022 een upgrade uitgevoerd, tegenover 40% in 2019.

Mede dankzij die loyaliteit kon Apple de winsten verder, terwijl de smartphone-industrie terrein verliest. Die is volgens gegevens van Counterpoint Researc in het laatste kwartaal van vorig jaar met 9 procent gekrompen.

Duurdere iPhones?

In principe kan Apple blijven bouwen op die loyaliteit. Dat stelt het bedrijf in staat de prijzen van zijn Pro-modellen te verhogen om zo de inkomsten te vergroten, ter compensatie van een terugvallende verkoop in de komende maanden.

Analisten verwachten dat de verkoop van iPhones in het komende boekjaar – dat in september afloopt – zal vertragen tot 2,5 procent en volgend jaar met slechts 0,8 procent zal groeien. Zij schatten dat de iPhone-inkomsten in dit boekjaar met 6,7 procent zullen stijgen tot een recordbedrag van 204,9 miljard dollar. Verwacht wordt dat de stijging in het volgende jaar eventueel kan aanhouden (2,7 procent). Om dat ondanks de verwachte verkoopvolumes te bereiken, zullen de iPhones echter tegen hogere prijzen moeten worden verkocht.

En dat is precies wat we kunnen verwachten. Tijdens de keynote op woensdag 7 september zal Apple naar verwachting de iPhone 14 en de verschillende varianten daarvan presenteren. Het gerucht gaat dat het bedrijf het prijskaartje vana de Pro-modellen met 100 dollar zal optrekken, waardoor de kloof met de standaardmodellen groter wordt. Een prijsverhoging die de liefhebbers van het merk niet afschrikt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20