Omstreden Britse wet olifant in de kamer tijdens nieuwe brexitgesprekken

Morgen begingt een nieuwe ronde van brexitonderhandelingen in Brussel onder een slecht gesternte. De controversiële wet die het Britse Lagerhuis op 22 september aannam, waarmee het VK bepalingen uit het moeizaam bereikte brexitverdrag van vorig jaar eenzijdig terugdraait, zal als een schaduw over de gesprekken hangen.

De zogeheten Interne Markt Wet, waarvan premier Boris Johnson zelf zegt dat het in strijd is met het internationaal recht, geeft Britse ministers de optie om maatregelen te nemen om het vrije verkeer van goederen en diensten naar Noord-Ierland te garanderen. Die actie zou het delicate compromis dat bereikt is over Noord-Ierland in de vorig jaar ondertekende brexitdeal uitvegen. 

‘Illegaal, punt!’

Johnson hoopt naar eigen zeggen dat hij de wet nooit hoeft toe te passen, maar ze is volgens hem wel nodig  om het land te ‘beschermen’ tegen de EU. 

Vertegenwoordigers van de EU struikelen sindsdien over elkaar heen om hun verontwaardiging te uiten over wat ze ‘een beledigend stuk wetgeving’ noemen. Een EU-functionaris noemde de wet ‘illegaal, punt!’. De Europese Commissie heeft het VK tot 30 september de tijd gegeven om de betreffende clausules uit de wettekst te verwijderen.

Cruciale week 

Zo komen deze week enkele belangrijke passages uit de brexitsaga samen. Vandaag zit Maros Sefcovic, de EU-Commissaris die waakt over de toepassing van het brexitverdrag, samen met zijn Britse tegenhanger Michael Gove om de controversiële wet te bespreken. Morgen begint dan het negende rondje onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de ex-partners sinds maart. Tegen woensdag moet Londen die ‘beledigende clausules’ uit de omstreden brexitwet schrappen, wat naar alle waarschijnlijkheid niet zal gebeuren. Donderdag en vrijdag ontmoeten de leiders van de EU elkaar voor een top in Brussel, waarop de interne markt een belangrijk agendapunt is. 

De omstreden brexitwet is een harde klap voor de al zeer moeizame onderhandelingen. Het wordt echter pas in november voorgelegd aan het Hogerhuis. Verwacht wordt dat Britse onderhandelaars deze week de intrekking van de wet als hefboom zullen gebruiken om toegevingen te verkrijgen van de EU-onderhandelaar Michel Barnier. 

Londen heeft al aangegeven dat vissen in de wateren van het VK bespreekbaar is. Analisten interpreteren dat als een teken dat het bereid is de om toegang tot Britse wateren te koppelen aan de toelatingen voor het VK om vis te verkopen op de eengemaakte markt van de EU. 

Meer