Om de drie uur brengt een passagier de veiligheid van een vlucht binnen de EU in gevaar

Het aantal incidenten met agressie aan boord van passagiersvliegtuigen is in 2018 met een derde gestegen ten opzichte van het voorafgaande jaar. Iedere drie uur brengt een passagier door wangedrag de veiligheid van een vlucht binnen de EU in gevaar. Gemiddeld een keer per maand escaleert een situatie aan boord zodanig, dat een noodlanding moet worden uitgevoerd. 

Passagiers die schreeuwen en schelden tegen cabinepersoneel, medereizigers aanvallen of de cockpit proberen binnen te dringen. Het zijn een paar voorbeelden van agressief gedrag in vliegtuigen. Vorig jaar nam het aantal gemelde incidenten bij Europese vluchten met een derde toe vergeleken met 2017.

De cijfers zijn afkomstig van het Europees agentschap voor de luchtvaartveiligheid EASA. Hoewel het aantal passagiers dat zich misdraagt relatief klein is in verhouding tot het grote aantal vluchten dat dagelijks wordt uitgevoerd binnen de EU, heeft het wangedrag buitenproportioneel veel impact. Geregeld verhindert zo’n passagier het soepele verloop van een vlucht, vaak heeft zijn of haar gedrag effect op de veiligheid.

Risico

Zo kunnen passagiers die onder invloed zijn mogelijk niet de veiligheidsinstructies opvolgen als dat nodig is. Daarnaast is de bemanning afgeleid door agressief gedrag. Fysiek geweld kan bovendien een traumatische ervaring zijn voor de betrokkenen. Het vermindert het vermogen om te reageren in geval van nood.

Volgens de EASA vormt elke vorm van misdraging een risico voor het normale verloop van een vlucht. Of het nu dronkenschap of agressie betreft of iets anders. Daarom wil het agentschap voor de luchtvaartveiligheid samenwerken met andere organisaties uit de sector. Op die manier wil men het aantal incidenten omlaag brengen.

Alcohol & Britten

In de meeste gevallen is alcohol, en soms ook drugs, de oorzaak van de vechtpartijen aan boord. Verder is sprake van bijtincidenten en haren trekken. Luchtvaartmaatschappijen hebben tegenwoordig handboeien en tie wraps om de overlastgevers mee vast te binden.

Britten lijken overigens de ergste overtreders. Vorig jaar waren er gemiddeld dagelijks meer dan 6 incidenten met dronken Britten aan boord van vliegtuigen. 413 incidenten met dronken mensen aan boord werden als “ernstig” omschreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20