Oliereus en meest waardevolle bedrijf ter wereld vestigt duizelingwekkend kwartaalrecord

Het Saoedi-Arabische staatsoliebedrijf Aramco meldde zondag dat z’n nettowinst in de eerste drie maanden van het jaar met 82 procent steeg tot 39,5 miljard dollar, tegen 21,7 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Door het persagentschap Reuters gepolste analisten hadden een netto-inkomen van 38,5 miljard dollar voorspeld.

Waarom is dit belangrijk?

Het recordkwartaal voor Aramco is maar één van de voorbeelden van een succesrijk Q1 voor energiebedrijven, die blijven profiteren van de sterke stijging van de olie- en gasprijzen.

Met een sprong van meer dan 80 procent in z’n nettowinst, vestigde het Saoedische concern qua winstcijfers een nieuw kwartaalrecord sinds zijn beursintroductie. De oliereus zei dat zijn winst te danken was aan hogere prijzen voor ruwe olie, stijgende verkochte volumes en verbeterde winstmarges bij z’n downstream-activiteiten (dat betekent: transport, raffinage, distributie/verkoop van olie), bericht het zakenmedium CNBC.

OPEC

In het voorbije kwartaal werd Saoedi-Arabië de de facto leider van de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC). Tekenend hierbij was dat de streng islamitische staat verzoeken van de Verenigde Staten om meer olie te pompen om de stijgende prijzen van ruwe olie te helpen temperen, bleef afwijzen. In plaats daarvan hielden de Saoedi’s vast aan een overeenkomst met Rusland om de productie slechts marginaal te verhogen.

De overeenkomst met Rusland maakt een maandelijkse productiestijging van ongeveer 400.000 vaten per dag mogelijk. Maar zij heeft weinig gedaan om de stijging van de olieprijzen te stuiten, en de Saoedi’s hebben minder dan hun deel opgepompt, volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De VS hebben op de Russische invasie van Oekraïne gereageerd door de uitvoer van Russische olie te sanctioneren. Dat leidde tot de vrees dat er minder olie op de markt zou zijn, wat dan weer de prijzen stuwde. Enkele van de grootste Europese economieën zijn druk op zoek naar nieuwe aardgasbronnen (in Qatar en Algerije bijvoorbeeld) ter vervanging van de Russische brandstof waarvan zij sterk afhankelijk blijven.

Snelste economische groei in een decennium

Het resultaat is een zegen voor de traditionele producenten van fossiele brandstoffen in het Midden-Oosten. Nu de olieprijzen de jongste maanden tot 139 dollar per vat zijn gestegen en voortdurend boven de 100 dollar liggen, heeft Saoedi-Arabië zijn snelste economische groei in een decennium gekend, weet de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Aramco blijft de motor van de Saoedische economie. Het bedrijf pompte tussen januari en maart gemiddeld 10,2 miljoen vaten per dag, het meeste van alle bedrijven ter wereld.

Het aandeel Aramco is tot nu toe in 2022 met meer dan 15 procent gestegen. In maart meldde de oliegigant dat zijn winst over het hele jaar vorig jaar meer dan verdubbeld was door de voortdurende stijging van de olieprijzen.

Vorige week heeft het concern overigens Apple ingehaald als ’s werelds meest waardevolle bedrijf, met een marktwaarde die is gestegen tot 2.400 miljard dollar.

Diversifiëren

Intussen doen de Saoedi’s inspanningen om hun economie van de olie af te diversifiëren. Zo streeft de Saoedische regering, die een aandeel van meer dan 94 procent in Aramco bezit, ernaar de enorme oliebezittingen van het land te gelde te maken en de opbrengst te gebruiken om te investeren in industrieën die niks met koolwaterstoffen van doen hebben.

De belangrijkste bezieler van de groene initiatieven is het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van 500 miljard dollar dat wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman. Er wordt door de Saoedi’s vooral naar de productie van groene waterstof gekeken als duurzaam alternatief voor olie.

(ns)

Meer