Expert gelooft niet in olietekorten: “Binnen veertig jaar is er nog olie voor veertig jaar”

De OPEC-landen hebben bekendgemaakt dat ze hun olieproductie willen afbouwen. Maar energie-econoom Johan Albrecht ziet niet direct een probleem. In een interview met Business AM geeft hij aan dat er nog enorm veel olie is.


Beluister hier het volledige interview met Johan Albrecht:


Waarom is dit belangrijk?

Door de afname van de olieproductie hopen de OPEC-landen dat de prijzen niet verder zakken. Albrecht denkt echter dat dat weinig uitmaakt. In niet-westerse landen is er immers nog altijd veel vraag naar olie.
  • Albrecht: “De OPEC-landen zijn afhankelijk van de olieprijs voor hun publieke financiën. Zij willen voorkomen dat die prijs naar een te laag niveau zou wegzakken. Men heeft een paar maanden terug een gelijkaardige actie ondernomen. Toen was er effectief een beperking van de productie, met als gevolg een toename van de prijs op korte termijn. Maar dan twee weken later, is die prijs terug beginnen te dalen.”
  • “De westerse landen hebben de intentie om transport zeer snel te elektrificeren. Als je een nieuwbouwwoning bouwt, mag je geen stookolie-installatie meer gebruiken en binnenkort ook geen gasinstallatie meer. De totale vraag naar fossiele brandstoffen zal sterk dalen in heel wat westerse landen”, haalt Albrecht aan. “Maar het westen is maar een deel van het globale verhaal. In in de rest van de wereld, in Azië, Afrika, en Latijns-Amerika, daar stijgt de vraag naar fossiele brandstoffen nog altijd behoorlijk sterk. De OPEC-landen houden in de gaten wat er gebeurt in Europa, maar ze hebben nog andere groeimarkten ook.”
  • “Het is niet zo dat de olie opeens op zal zijn. Er is enorm veel olie, maar ook steenkool en gas beschikbaar, maar wel op zeer dure locaties. Dus als de prijs laag is, gaan we die voorraden niet ontginnen, want dan zijn die veel te duur. Als de prijs sterk toeneemt, dan wordt het interessant om die bron effectief te benutten. Er is nog olie voor veertig jaar. Als we aan het huidige ritme gaan consumeren, dan kunnen de gekende reserves die redelijk te ontginnen zijn, nog een productie van veertig jaar bieden. Ik ben er zeker van dat we binnen veertig jaar nog altijd gaan zeggen dat er nog olie is voor veertig jaar.”
Meer