Oeso: Wereldeconomie beleeft slechtste jaar in een decennium

De wereldeconomie dreigt zijn slechtste jaar in een decennium te laten optekenen. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De onderzoekers wijzen het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China als belangrijkste oorzaak voor het probleem aan. Maar ook de risico’s die aan een harde brexit zijn gekoppeld, hebben daarin volgens de Oeso een rol.

De wereldeconomie zal dit jaar een groei met 2,9 procent kennen. Voor volgend jaar schuift de Oeso een cijfer van 3 procent naar voor.

Onzekerheid

“We hebben hier te maken met het laagste groeiniveau sinds de financiële crisis tien jaar geleden,” zeggen de onderzoekers. “Veertien van de negentien grootste economieën van de wereld moeten een lagere groei verwachten dan eerder was vooropgesteld.”

“Vooral geraakt zijn landen die de grootste blootstelling hebben gekend aan de recente daling van de wereldwijde handel en investeringen. Groot-Brittannië moet ook met de impact van de brexit rekening houden.”

“Cruciaal is het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de twee grootste economieën van de wereld,” voert de Oeso aan. “Maar het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse president Donald Trump zich ook aan een gevecht met de Europese Unie zou wagen. In de loop van de volgende maanden moet de Amerikaanse rekening een beslissing nemen over een eventuele heffing op de invoer van auto’s.”

“De handelsconflicten zijn de belangrijkste factor die het wereldwijde economische vertrouwen en jobcreatie ondermijnen. Verdere beperkingen op de internationale handel en politieke onzekerheid zouden nog meer negatieve effecten kunnen aanbrengen.”

Recessie

“Maar ook de impact van de brexit mag niet over het hoofd worden gezien,” zegt de Oeso nog. “Zelfs wanneer een harde brexit een relatief vlotte manier – met een volledig operationele grensinfrastructuur – afwikkeling zou kennen, moet Groot-Brittannië volgend jaar mogelijk met een recessie rekening houden. De problemen zouden ook in de Europese Unie de productie van een aantal sectoren kunnen beperken.”

“Dat scenario zal de Britse economische groei minstens de volgend jaren onder druk zetten. Over drie jaar zal de brexit bijna 3 procent van het Britse bruto binnenlandse product wegnemen. Ook de eurozone moet rekening houden met een verlies van 0,6 procent.”

De Oeso maant de regeringen aan om hun economieën te ondersteunen. Daarbij kan volgens de organisatie gebruik worden gemaakt van lage intrestvoeten.

Meer