Oekraïne gaat ‘oorlogsobligaties’ uitgeven in de strijd tegen Rusland

Oekraïne gaat speciale ‘oorlogsobligaties’ uitgeven, zo maakte de overheid gisteren op Twitter bekend. De obligaties zijn bedoeld om de oorlog tegen Rusland te financieren.

“In tijden van militaire agressie van de Russische Federatie biedt het ministerie van Financiën burgers, bedrijven en buitenlandse investeerders aan om de begroting van Oekraïne te ondersteunen door te investeren in militaire staatsobligaties”, zo valt er te lezen in een verklaring

Yuriy Butsa, de Oekraïense onderminister van Financiën, zei tijdens een gesprek met beleggers, dat zijn regering “volledig functioneert”. Ook probeerde hij internationale investeerders gerust te stellen, door te zeggen dat het land zijn uitstaande schulden zal nakomen. Beleggers zijn namelijk bezorgd dat Kiev door de Russische invasie zijn schulden niet langer kan aflossen.

Opbrengsten gebruikt voor het leger

Elke eenjarige obligatie zou een nominale waarde van 33,27 dollar hebben, of 1.000 Oekraïense hryvnia. De opbrengsten van de obligaties zullen gebruikt worden om te voorzien in de behoeften van de strijdkrachten. De verkoop komt er na een scherpe daling van de prijzen van de al bestaande obligaties. De Oekraïense dollarobligatie, die in 2032 afloopt, is maandag namelijk al gedaald tot 31 dollarcent.

De aankondiging van Oekraïne kwam op dezelfde dag dat de Russische roebel met 29 procent kelderde, nadat westerse landen Moskou hadden getroffen met een reeks zware sancties.

Crypto

Naast obligaties probeert Oekraïne ook het leger te financieren aan de hand van crypto. Zo raakte gisteren bekend dat het land al 13 miljoen dollar aan cryptodonaties heeft ontvangen, na een oproep op sociale media. Zeker 17.451 individuele donaties zouden er in totaal zijn gemaakt.

Eerder nam het parlement al een wetsvoorstel aan waardoor crypto werd gelegaliseerd in het land. Dankzij de wet hoopt Oekraïne meer investeerders en bedrijven aan te trekken.

Er blijken echter ook oplichters te profiteren van het conflict. Crypto-onderzoeksbureau Elliptic zegt dat het zeker één fraudeur heeft ontmaskerd, die zich voordeed als donateur voor Oekraïne.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20