Oekraïne eert Elon Musk met een NFT: “We zijn hem eeuwig dankbaar”

Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, heeft op een unieke wijze Tesla-baas Elon Musk bedankt voor de steun die hij tot nu toe heeft gegeven aan het belegerde land. Oekraïne heeft als uiting van waardering een NFT van de multimiljardair gecreëerd.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne kan het belegerde land rekenen op de steun van Musk. Zo heeft hij daags na de invasie van Rusland Oekraïne toegang gegeven tot Starlink, de internetdienst van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Hij heeft het land ook extra Starlink-terminals bezorgd. Voorts heeft de Tesla-baas aan de Oekraïners de optie aangeboden om gratis hun elektrische wagen op te laden zodat ze het land kunnen ontvluchten.

Via Twitter uitte Fedorov zijn dankbaarheid. Hij deelde daarbij een afbeelding van een NFT van Musk. “Bezorg je mij je ETH-adres?”, vroeg hij aan Musk in zijn tweet. “Met deze NFT worden we er altijd aan herinnerd wat jij voor ons land hebt gedaan.”

Meta History: Museum of War

In diezelfde tweet liet de Oekraïense minister weten dat de Meta History: Museum of War, een site waarop geboden kan worden op NFT’s, al 258 Ether, oftewel 733.000 dollar (op basis van de actuele koers) heeft opgehaald. Oekraïne gebruikt die opbrengsten om het hoofd te kunnen bieden aan de Russische agressor.

Volgens de minister is het ook de bedoeling “de herinnering aan de werkelijke gebeurtenissen in stand te houden en waarheidsgetrouwe informatie te verspreiden onder de digitale gemeenschap in de wereld.”

Miljoenen dollars aan donaties

Oekraïne heeft al veel financiële hulp gekregen via de blockchains. Het land is dan ook actief op zoek naar cryptodonaties. Aid for Ukraine, een officiële campagne die is opgezet door het ministerie van Digitale Transformatie, zegt dat het via donaties al meer dan 60 miljoen dollar heeft ontvangen, waaronder 460 BTC, oftewel 17,9 miljoen dollar.

Op 14 april had de Oekraïense regering zo’n 45,1 miljoen dollar van de cryptodonaties uitgegeven, waaronder ongeveer 5,6 miljoen dollar aan militaire uitrusting (waaronder helmen) en 1,8 miljoen dollar aan niet nader gespecificeerde “dodelijke uitrusting”, volgens de website van Aid for Ukraine.

De crytpodonaties aan Oekraïne gebeuren soms op een opvallende manier. Finland heeft bijvoorbeeld 75 miljoen dollar kunnen schenken aan het Oost-Europese land door de verkoop van geconfisqueerde Bitcoins. “De regering zal tientallen miljoenen doneren om Oekraïne te helpen. Dat kunnen we doen dankzij de opbrengst van de verkoop van de in beslag genomen Bitcoins door de Finse douane”, liet Annika Saarikko, de Finse minister van Financiën, vorige week weten via Twitter.

(fjc)

Meer