Oekraïne aanvaardt nu ook donaties in grapmunt Dogecoin

Oekraïne heeft het lijstje met cryptomunten die het accepteert als donaties ten behoeve van zijn leger, uitgebreid. Woensdag zei de vicepremier, Mykhailo Fedorov, op Twitter dat mensen nu ook schenkingen in Dogecoin (DOGE) kunnen doen. Ook Solana, Polkadot en zelfs NFT’s, non-fungible tokens, worden nu aanvaard. Het nieuws werd opgepikt door de zakenmedia Business Insider en CNBC.

Dogecoin is een altcoin die in 2013 als grap werd gestart – vandaar de term: “memecoin”. Eén van de vurigste pleitbezorgers van de munt is Tesla-CEO Elon Musk.

“Nu kan zelfs de memecoin ons leger steunen en Oekraïense levens redden van Russische indringers”, tweette Fedorov erover.

Polkadot, Solana en NFT’s

Dinsdag bedankte de Oekraïense regering nog de “wereldwijde cryptogemeenschap” voor de vele donaties. Ook opperde de overheid dat ze donaties aannam in DOT, het token van de Polkadot-blockchain. Zo zou Gavin Wood, de medeoprichter van Polkadot, maar liefst 5 miljoen dollar in de cryptomunt naar Oekraïne gestuurd hebben, volgens een eerdere tweet van Federov.

Daarnaast tweette Fedorov ook over een project genaamd Aid For Ukraine, weet CNBC. Dit is een samenwerking tussen de Oekraïense overheid, het staking-platform Everstake en het pijlsnelle cryptonetwerk Solana. Het partnerschap zorgt ervoor dat mensen nu ook SOL, het token van Solana, kunnen doneren, evenals alle andere digitale tokens die gebaseerd zijn op het netwerk.

Ook voor het sturen van Ether, de munt van Ethereum, het op één na grootste cryptonetwerk, en stablecoins, digitale munten die de koers van fiatvaluta volgen, zijn regelingen getroffen.

Het belegerde land aanvaardt intussen ook NFT’s, verzamelobjecten op de blockchain, als donaties.

Oorlogsobligaties

Volgens gegevens van Elliptic, een blockchainanalysebedrijf, zou de Oekraïense regering zo’n 35 miljoen dollar (31 miljoen euro) opgehaald hebben, via in totaal meer dan 35.000 cryptodonaties sinds het begin van de Russische invasie.

De cryptoschenkingen hebben al aanzienlijke bijdragen geleverd aan de Oekraïnse verzetsinspanningen, maar het land heeft nóg meer geld ingezameld via ‘oorlogsobligaties‘. Deze hebben ongeveer 8,14 miljard Oekraïense hryvnia (243 miljoen euro) opgebracht.

Gisteren kwamen overigens de financiële ministers van de eurozone samen om strafmaatregelen tegen Rusland met betrekking tot cryptomunten te bespreken. Wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat cryptotransacties als achterpoortje worden gebruikt voor het verplaatsen van kapitaal van en naar Rusland. Dit zou de inspanningen ondermijnen om het land af te scheiden van het globale financiële systeem. De vraag blijft natuurlijk of de aangescherpte cryptosancties ook Oekraïne niet zouden raken …

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20