Oekraïense militaire groepering kreeg maar liefst 400.000 dollar in Bitcoin gedoneerd tijdens Russische inval

In een periode van 12 uur werd donderdag bijna 400.000 dollar in Bitcoin (BTC) gedoneerd aan Come Back Alive, een Oekraïense ngo die steun biedt aan de strijdkrachten. Dat wijzen recente gegevens van blockchain-datafirma Elliptic uit, die werden opgepikt door de financiële nieuwssites CNBC en Decrypt.

Waarom is dit belangrijk?

Gewoonlijk ontvangen activistische organisaties geld van privédonoren via bankoverschrijvingen of betalingsapps. Cryptomunten zijn echter populair geworden in tijden van economische (én militaire) oorlogsvoering, omdat ze de mogelijkheid bieden de financiële instellingen te omzeilen die betalingen kunnen blokkeren.

Oekraïense ngo’s en vrijwilligersgroepen hebben de voorbije weken al honderduizenden dollars aan donaties in crypto ontvangen, weet Elliptic. De financiële steun moe(s)t helpen bij het afweren van een Russisch offensief.

Activisten hebben de cryptomunten ingezet voor verschillende doeleinden, zoals de uitrusting van het leger met militaire apparatuur, medische benodigdheden en drones. Ook de ontwikkeling van een gezichtsherkenning-app, die identificeert of iemand een Russische huurling of spion is, werd ermee bekostigd, schrijft CNBC.

Cyberaanvallen

Ook de Ukrainian Cyber Alliance, een andere activistengroepering, kreeg het afgelopen jaar crypto-donaties toegestuurd; in dit geval gaat het om bijna 100.000 dollar. De Alliance ontving voornamelijk steun in de vorm van Bitcoin, Litecoin, Ether en verschillende stablecoins, nog volgens Elliptic. Sinds 2016 heeft het hackerscollectief zich beziggehouden met cyberaanvallen tegen Russische doelwitten.

De groeperingen, die al sinds 2014 het werk aanvullen van het Oekraïnse leger, hebben gezamenlijk meer dan 1 miljoen dollar ingezameld in cryptomunten, zegt Elliptic. Dat bedrag lijkt overigens snel te stijgen nu de donaties blijven toestromen in het licht van het Russische offensief.

De oprichter van Elliptic – Tom Robinson – zei overigens onlangs tegen Wired dat er ongetwijfeld meer geld is opgehaald voor deze groepen via reguliere wegen dan via crypto. De opkomst van digitale activa laat echter zien dat het gemakkelijk is om wereldwijde donaties te ontvangen buiten de macht van overheden om. “Crypto is bestand tegen censuur, dus kan er geen geld in beslag worden genomen. Ook kunnen rekeningen niet worden bevroren, zoals met bijvoorbeeld PayPal”, betoogde hij.

Ook in Rusland

Niet alleen in Oekraïne speelt crypto een rol bij het bekampen van Poetin; zo werd in Rusland zelf, bijvoorbeeld, de campagne van politiek opposant Alexei Navalny bekostigd door Bitcoins.

Overigens werft ook het tegenkamp, de pro-Russische separatisten, sinds de begindagen van het conflict fondsen in Bitcoin.

Meer