Oekraïense diplomatieke vertegenwoordiging overspoeld door verdachte pakketjes. Wat is er aan de hand?

Verschillende ambassades en consulaten van Oekraïne moesten de laatste tijd naar hen toegestuurde verdachte pakketjes onderscheppen. De vertegenwoordiging krijgt brieven met bommen of delen van dode dieren.

Waarom is dit belangrijk?

Op 30 november ontplofte een bombrief in de handen van een medewerkers van de Oekraïense ambassade in de Spaanse hoofdstad Madrid. Diezelfde dag werden bombrieven gevonden bij wapenfabrikant Instalaza en de militaire luchtmachtbasis van Torrejon de Ardoz. In de dagen nadien werd ook bekend dat het kabinet van de Spaanse premier, het ministerie van Defensie en de Amerikaanse ambassade een brief ontvingen. Maar nu is er meer aan de hand, ook buiten Spanje.

In het nieuws: Ondertussen kregen al 17 Oekraïense ambassades brieven met een bom, een valse bom of delen van dieren.

  • “Het startte met een ontploffing op de ambassade in Madrid. Wat volgde was vreemder, ik zou zelf zeggen: ziek”, zo liet Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba weten aan CNN.
  • Ondertussen werden al brieven gevonden bij ambassades over heel Europa: in Nederland, Italië, Hongarije, Kroatië, en Oostenrijk, en in de consulaten-generaal van Napels (Italië) en Krakau (Polen). Ook het consulaat in het Tsjechische Brno kreeg een brief, waarna het gebouw werd geëvacueerd uit vrees voor een bom. Uiteindelijk bleek het om een brief met dierlijke resten te gaan
  • CNN kon een foto zien met de inhoud van een van de brieven. Daarin zat het oog van een varken. Ook zouden ogen van koeien of honden worden gebruikt om naar de ambassades te sturen. Tegelijk schrijven verschillende Russische bloggers dat in Rusland, onder meer in de zuidelijke stad Astrakhan, de lichamen van straathonden werden teruggevonden zonder ogen.
  • Op de vraag van CNN of Rusland iets te maken had met de affaire, noemde de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, de Oekraïner Dmytro Kuleba “psycho”.

Oekraïne bereidt zich voor op erger

Ook nog: Het bleef niet alleen bij brieven met bommen of delen van dieren. Oekraïne breidt zich alvast voor op erger.

  • De ingang van de dienstwoning van de Oekraïense ambassadeur in Vaticaanstad werd besmeurd met uitwerpselen, en de ambassade in de VS kreeg een enveloppe met erin een kritisch artikel over de oorlog in Oekraïne.
  • Hoewel dit niet bevestigd kan worden, wijzen alle vingers richting Moskou. In Spanje werden verschillende instellingen die te maken hebben met Oekraïne of de steun aan het land, doelwit van de bombrieven. Nu volgen dus de vertegenwoordigingen van Oekraïne zelf.
  • De brieven worden vooral gebruikt als dreiging, en richtten tot nu toe amper ‘schade’ aan. Oekraïne vreest echter erger, en besliste al om de beveiliging van de ambassades op te schalen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20