Oekraïense boeren gaan de strijd aan met de Russische indringers

Wie via Twitter, Telegram of andere kanalen de berichtgeving over de Russische invasie van Oekraïne volgt, zal regelmatig beelden van tractors tegenkomen. Oekraïense boeren lijken er namelijk een sport van gemaakt te hebben om Russische tanks en pantserwagens weg te slepen. Zo is de Ukrainian John Deere Brigade een klein, maar grappig onderdeel geworden van de strijd. 

Dat Russische troepen in Oekraïne niet de meest gemotiveerde strijdkrachten zijn, werd in de loop van de afgelopen twee weken al duidelijk. Bataljons weigerden te vechten, deserteerden of gaven zich zonder al te veel strijd over. 

Russische tanks en pantservoertuigen staan, vaak nog intact en met brandstof, verlaten langs de weg. Veel andere voertuigen raken zonder brandstof te zitten, aangezien Oekraïne met onder meer Bayraktar TB2-drones vooral mikt de aanvoerkonvooien.

Grootste wapenleverancier

De verlaten voertuigen worden in beslag genomen door het Oekraïens leger, dat daardoor de spot drijft met de Russische collega’s. Het noemt hen “de nummer één wapenleverancier van Oekraïne”. Researcher Arslon Xudosi brengt dit op Twitter mooi in kaart.

Tussen zijn feed staan echter ook filmpjes van Oekraïense boeren die Russische tanks buitmaken. Al op 25 februari, de dag na de invasie, vond de eerste diefstal plaats van een T-80 tank. De reden is eigenlijk bijzonder eenvoudig. Boeren zoeken een manier van inkomsten, en een tank verkopen als oud ijzer lijkt dan wel een goed businessmodel. Zeker als je weet dat een T-80 gemaakt wordt uit meer dan 40 ton metaal, en verkocht kan worden voor twee miljoen dollar.

Oekraïne heeft de boeren ondertussen opgeroepen om door te zetten met hun acties, maar de intacte tanks wel in te leveren bij het leger. Ondertussen heeft ook het Oekraïens Nationaal Veiligheidsagentschap tegen Corruptie een duit in het zakje gedaan om de boeren (en andere Oekraïense verzetsstrijders) te helpen: wie een Russische tank of pantserwagen steelt, moet zich geen zorgen maken om de belastingdienst. “Er is geen reden om deze aan te geven, ze zijn toch niets waard”, klonk het. 

Op die manier kunnen de helden zich fulltime bezig houden met het stelen van Russisch materiaal, waardoor de Ukrainian John Deere Brigade symbool staat voor de vechtlust van de Oekraïners.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20