Oekraïens mijnbouwbedrijf Ferrexpo noteert sterk eerste kwartaal: “Ondanks afschuwelijke omstandigheden”

Ferrexpo wist het grootste deel van de ijzerertspellets te verkopen die het bedrijf in het eerste kwartaal produceerde – ook al was zijn belangrijkste haven gesloten. De mijnbouwer heeft Oekraïne, land in oorlog, als uitvalsbasis.

Ferrexpo produceert ijzerertspellets die in de staalindustrie worden gebruikt. Het exploiteert drie mijnen in Centraal-Oekraïne, ongeveer 350 km ten oosten van Kiev. De grootste aandeelhouder van het bedrijf is de Oekraïense zakenman Kostyantin Zhevago, die een belang van 50,3 procent bezit.

Hoewel Ferrexpo niet actief is in de belangrijkste conflictgebieden heeft de Russische invasie van Oekraïne de firma nog steeds kopzorgen bezorgd. Zo werd in het zuidwesten van Oekraïne de haven van Pivdennyi, de belangrijkste levensader voor zijn pelletexport, gesloten.

Ferrexpo bleef echter niet bij de pakken zitten. Het maakte gebruik van spoorwegen en rivieren om zijn product naar de westelijke grens van Oekraïne, en vervolgens naar zijn klanten in Europa te brengen.

Verrassend sterk

De onderneming zei in de drie maanden tot eind maart 2,6 miljoen ton pellets te hebben verkocht, en er 2,7 miljoen ton te hebben geproduceerd – een prestatie die door analisten als verrassend sterk wordt omschreven.

“Ondanks de afschuwelijke omstandigheden in [het] land gaan de activiteiten van Ferrexpo op bewonderenswaardige wijze door”, zegt Ben Davis, analist bij investeringsbank Liberum, aan de Financial Times (FT). “Dit impliceert dat het in maart op 70 procent van de capaciteit heeft gedraaid, met slechts 100 ton aan opgebouwde voorraden.”

Ferrexpo’s productiecijfer lag in het eerste kwartaal niettemin 11 procent lager dan in de voorgaande drie maanden. Verwacht wordt echter dat alle cijfers in het tweede kwartaal zullen stijgen, aangezien het bedrijf in alle investeringsuitgaven snijdt, op essentiële na.

En dan zijn er nog de strafmaatregelen die opgelegd zijn aan de Russische economie: “Nu het Russische pelletmateriaal onder sancties gebukt gaat, vermoeden we dat Europese fabrieken hun vraag naar Ferrexpo’s materiaal opdrijven (…)”, werpt Peter Mallin-Jones, analist bij investeringsbank Peel Hunt, op in de FT.

Londense beurs

De aandelen van het in Londen genoteerde mijnbouwbedrijf stegen vandaag met 10 procent tot 186 pence (ongeveer 2,244 euro). Dat bericht het persbureau Reuters. Het gaat hier echter nog steeds om een waardeverlies van ongeveer een derde sinds het begin van het jaar. Het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 1 miljard pond (1,197 miljard euro).

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20