Occasiemarkt voor personenwagens registreert een verdere inkrimping

In februari werden in België 54.536 occasiewagens ingeschreven. Dat betekende een daling met 7,6 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Traxio, de federatie van de Belgische mobiliteitssector. De cijfers tonen volgens Traxio dat de daling van de occasiemarkt zich nog altijd verder doorzet.

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar werden in België immers 110.357 occasiewagens ingeschreven. Dat was 3,8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de maanden januari en februari twee jaar geleden was er zelfs een terugval met 10,7 procent.

Spanningsveld

Traxio wijst erop dat ook bij de aankoop van nieuwe wagens er nog altijd een sterke achterstand is tegenover de voorbije jaren. Er werden tijdens de maand februari in België immers 32.848 nieuwe wagens ingeschreven. Dat was 11,9 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar.

Tegenover de maand februari twee jaar geleden, net voor de grote uitbraak van de coronapandemie, was er zelfs sprake van een terugval met 30,5 procent.

“De Belgische markt voor tweedehandswagens vertoont een sterke daling, maar tegelijkertijd wordt het spanningsveld met de markt voor nieuwe auto’s nog groter”, merkt Filip Rylant, woordvoerder van Traxio, op.

“Bij de nieuwe wagens is de inkrimping tegenover vorig jaar immers nog scherper dan op de occasiemarkt. De voorbije maand bedroeg het verschil tussen beide categorieën niet minder dan 66 procent – 21.688 eenheden – in het voordeel van de tweedehandswagens.”

Leveringen

“Deze bijzondere situatie houdt nu al een tijd aan en zal pas genormaliseerd worden wanneer de leveringen van nieuwe wagens terug een normaal niveau halen”, voert Rylant nog aan. “Want ondanks positieve berichten over gevulde orderboeken, blijft die aanvoer problematisch.”

De woordvoerder wijst er echter op dat ook de bevoorrading van de tweedehandsmarkt precair wordt, aangezien er steeds minder wagens van de particuliere of professionele markt doorstromen. Bepaalde populaire modellen – zoals suv-types, stadswagens en recente occasies met benzinemotoren – blijven hierdoor ook op de occasiemarkt met hoge prijzen geconfronteerd worden.

Volkswagen blijft op de Belgische tweedehandsmarkt het meest populaire merk, gevolgd door BMW, Opel, Mercedes en Peugeot.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20