Nulstellingstermijn visa

Als bezitter van een kredietkaart van Visa zul je zeker te maken krijgen met het fenomeen: nulstellingstermijn van de kredietopening. Deze nulstellingstermijn van de kredietopening van een kredietkaart, dus ook die van Visa, vormt een onderdeel van de voorwaarden die door de Belgische wet op het consumentenkrediet worden vastgesteld. Dit wil zeggen dat de kredietnemer bij wet wordt verplicht om de geldreserve die is gebruikt weer terug op nul te zetten binnen een bepaalde termijn. Het aantal vervaldagen dat maximaal hiervoor gelden zijn in de eerder genoemde wet bepaald.

Wat betekent dit in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat een kredietnemer het kredietbedrag dat op is genomen helemaal dient terug te betalen voor een vooraf vastgestelde datum, de zogeheten nulstellingsdatum. Op het moment dat de terugbetaling heeft plaatsgevonden, is de verplichte nulstelling tot uitvoering gebracht en zal er een volgende datum voor de nulstelling vast worden gesteld zodra de geldreserve opnieuw wordt aangesproken.

Op die manier wordt voor Visa, als kredietverstrekker, een extra zekerheid ingebouwd als het gaat om het terugkrijgen van uitgeleend geld. Maar ook voor de gebruiker van de Visa kredietkaart heeft de wet op de instellingstermijn voordelen. Je kunt hierdoor immers minder gemakkelijk onverantwoord lenen. Wanneer onverhoopt toch meer geld van je kredietkaart gebruikt, dan je voor de nulstellingsdatum kunt terugbetalen, dan zal je krediet worden bevroren totdat je aan je betalingsverplichting hebt voldaan.

Wat is er bepaald bij wet?

Sinds 1 januari 2013 zijn er wettelijke regels van kracht met betrekking tot de kredietopening van een consumenten krediet en de zogenaamde nulstellingsdatum. Aangezien het gebruik van een kredietkaart, zoals een Visa kaart, ook als consumentenkrediet wordt beschouwd, is deze wetgeving ook hierop van toepassing.

Wanneer je een terugbetaling hebt gedaan, zal je verplichting tot nulstelling komen te vervallen en kun je de financiële reserve weer gebruiken. Op dat moment zal echter een nieuwe nulstellingstermijn in beeld komen. Wanneer je je volledig krediet voor de afgesproken datum niet af hebt gelost dan zal Visa direct stoppen met het verstrekken van krediet en terugbetaling van het gehele openstaande bedrag eisen totdat je aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan. In een dergelijke situatie dien je dus ook zogenaamde verwijlrentes te betalen over het nog te betalen saldo samen met andere wettelijke verplichte- en toegestane kosten.

Op het moment dat je je zaken niet helemaal op orde hebt gebracht binnen de maand die volg op de nulstellingstermijn dan zal je achterstand in betaling bovenal in worden geschreven bij de Centrale Kredieten voor Particulieren (CKP) en bij de Nationale Bank van België (NBB).

Financiële problemen voorkomen

Als je in het bezit bent van een kredietkaart van Visa dan is het dus van essentieel belang om je afbetalingen goed, en volgens afspraak te regelen. Hiermee voorkom je niet alleen dat er een codering van het CKP achter je naam komt te staan, maar ook dat je geen gebruik meer kunt maken van de diensten van Visa. Voordat je (een bepaald deel van) het krediet van een Visa kaart gebruikt, is het dan ook verstandig om te beoordelen of je in staat bent het geleende bedrag voor de nulstellingsdatum terug te betalen. Indien je hieraan twijfelt dan kun je beter van de betaling of aankoop met je Visa kaart afzien.

[table id=10 /]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20