Roemloos einde voor Novi: Meta trekt stekker uit digitale portemonnee

Amper acht maanden na de lancering zet Meta zijn proefproject rond de digitale portemonnee Novi stop. Het lijkt op een definitief einde, want het moederbedrijf van Facebook kondigt ook de schrapping van de app aan op 1 september.

“Het pilootproject eindigt binnenkort”, zo staat op de website te lezen. “Novi zal niet meer beschikbaar zijn na 1 september.” De digitale portemonnee gaat gebruikers bijstaan om hun overblijvende saldo terug te halen of hun transactiegeschiedenis te downloaden.

Van Libra en Calibra naar Diem en Novi

Novi was het laatste overblijfsel van Facebooks plannen om een eigen digitale munt en bijhorende wallet te lanceren. Het project wijzigde meermaals van naam en concept, maar kwam nooit van de grond. Gangmaker David Marcus verliet Meta eind vorig jaar en focust nu vooral op Bitcoin.

  • De munt zou aanvankelijk Libra gaan heten. Het initiatief verruimde naar meerdere digitale munten en werd omgedoopt tot Diem. De onderliggende technologie werd uiteindelijk begin dit jaar doorverkocht.
  • De portemonnee heette eerst Calibra en wijzigde zijn naam in Novi, maar houdt op te bestaan. “Zowel de Novi-app als Novi op WhatsApp zal niet meer beschikbaar zijn vanaf 1 september”, schrijft Meta op de Novi-website.

Guatemala

Facebook/Meta hoopte dat een eigen digitale munt populair kon worden voor geldtransfers van migranten en expats naar de familie in hun geboorteland en koos de Verenigde Staten en Guatemala uit als testlanden. Het pilootproject van Novi werd in oktober gelanceerd. Niet met Diem als munt, maar wel de Pax Dollar, een cryptoachtige munt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

Gebruikers konden de Pax Dollar kopen met hun Novi-account, waarop Novi ze in bewaring hield via een samenwerking met Coinbase. Daarna konden gebruikers de munt versturen naar andere gebruikers, die tot slot de ontvangen digitale munten konden omzetten in lokale valuta.

Maar nu trekt Meta bruusk de stekker uit de test, waarbij het meteen ook een kruis lijkt te maken over het volledige Novi-project. De wallet weigert vanaf 21 juli nieuwe stortingen. Moedergroep Meta zegt de technologie te gaan hergebruiken in andere betaaltoepassingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20