Novavax-vaccin bijna 90 procent doeltreffend

Het coronavaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax is 89,3 procent doeltreffend, blijkt uit een klinische studie. De hoop is dat de levering van het derde vaccin in het Verenigd Koninkrijk de ruzie met Brussel zou kunnen verlichten. 

Uit de studie in het Verenigd Koninkrijk, waarbij 15.000 mensen tussen 18 en 84 jaar betrokken waren, blijkt dat het Novavax-vaccin ook werkzaam is tegen de Britse variant van het coronavirus. Het vaccin biedt ook enige bescherming – zij het in mindere mate – tegen de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant.

‘Spectaculaire resultaten’

Tegen het oorspronkelijke coronavirus was het vaccin volgens de eerste resultaten voor 95,6 procent doeltreffend, en 85,6 procent tegen de Britse variant. 89,3 procent in totaal, dus. 

‘Dit zijn spectaculaire resultaten en we zijn erg blij dat we Novavax hebben geholpen bij de ontwikkeling van dit vaccin’, zei Clive Dix, voorzitter van de Britse vaccintaskforce. ‘De aangetoonde werkzaamheid tegen de opkomende varianten is ook zeer bemoedigend. Dit is een ongelooflijke prestatie die ervoor zal zorgen dat we mensen in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld kunnen beschermen tegen dit virus.’

Maar in de fase 2-studie in Zuid-Afrika presteerde het Novavax-vaccin minder goed dan in de Britse studie. Tegen de Zuid-Afrikaanse variant haalt het vaccin een werkzaamheid van 60 procent. Novavax is nu van plan om ook een vaccin te ontwikkelen dat mensen specifiek beschermd tegen die variant.

60 miljoen dosissen

De Britse coronataskforce bestelde al 60 miljoen dosissen van het vaccin, die geproduceerd zullen worden in een fabriek in Teesside, in het noordoosten van Engeland. Het is een van de zeven vaccins waarop het land ingetekend heeft. 

Premier Boris Johnson sprak op Twitter van ‘goed nieuws’, eraan toevoegend dat de Britse geneesmiddelenautoriteit nu de aanvraag voor de goedkeuring van het Novavax-vaccin in behandeling neemt. 

De Europese Commissie stond vorige maand dicht bij de aankoop van 100 miljoen dosissen van het Novavax-vaccin, met een optie op nog eens zoveel. De handtekening is echter nog niet geplaatst. Novavax is wel een van de acht vaccins waar de Europese Unie en dus ook België op inzet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20