Noorse kroon stond nooit eerder zo zwak tegenover de euro

Het is al 15 jaar geleden dat de Noorse kroon zo’n grote duik nam. Tegenover de euro heeft de munt zelfs nog nooit zo zwak gestaan.

De euro is nu 10,18 kroon waard. Dat is een record: nog nooit heeft de Noorse munt ten opzichte van de euro zo zwak gestaan. Zelfs in volle crisistijd, in december 2008, stond ze net iets sterker. Het voorbije half jaar is ze 6 procent van haar waarde verloren tegenover de Europese eenheidsmunt.

Ook tegenover de dollar presteert de Noorse kroon magertjes: de laatste keer dat ze aan een lagere koers afklokte, was 20 jaar geleden. Volgens Bloomberg heeft een belangrijke munt het nog nooit zo slecht gedaan.

De prestatie van de kroon is opmerkelijk, want de Noorse centrale bank heeft de voorbije weken de weken de rente verhoogd. Dat zou de munt net moeten versterken, vooral omdat andere centrale banken het omgekeerde doen. Daarenboven is het ook goed gesteld met de binnenlandse economie van Noorwegen.

Olieprijzen

Volgens analisten ligt het voor een groot stuk aan de dalende olieprijzen. In september waren die op hun laagste punt in 15 jaar. Onderhoudswerkzaamheden aan het enorme Troll-olieveld waren de grootste boosdoener in dit verhaal. De export kreeg een serieuze klap. Dat dit nazindert op de kroon is geen verrassing aangezien de olie-industrie in Noorwegen verantwoordelijk is voor bijna een vierde van het bruto binnenlands product en twee derde van de export.

‘De kroon is ook vrij gevoelig voor het algemene risicosentiment’, zegt Tom Simonts, econoom bij KBC. ‘Kleine munten met een beperkte liquiditeit worden dikwijls gemeden in tijden van verhoogde marktvolatiliteit of risico-aversie, zelfs al genieten ze hogere rentesteun en/of hebben ze sterke fundamenten. Een daling van olieprijs gaat ook vaak samen  met globale risico-aversie.’ Volgens Simonts heeft de kroon vooral nood aan een ‘stabielere globale context’.

Buurland Zweden

Ook de Zweedse kroon staat momenteel zwak. De voorbije zes maanden is de munt tegenover de euro met 3,5 procent gedaald. Daar is vooral de Riksbank verantwoordelijk voor. De oudste centrale bank ter wereld hanteert negatieve rentevoeten om deflatie tegen te gaan. Zo willen de Zweden een boost geven aan hun dalende economie. De laatste maanden heeft het land een forse toename in werkloosheid moeten slikken.

Lees ook:

Noorwegen pompt ‘propere petroleum’ op uit nieuw olieveld in de Noordzee

Noorwegen haalt nog eens geld uit staatsfonds van 1 biljoen dollar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20