Nooit meer ziekenhuisopnames door COVID-19 dan voorbije 24 uur

Vlaanderen verstrengt de maatregelen niet voor niets. Eerder vanmiddag raakte al bekend dat België verhoudingsgewijs het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa telt. Om 16 uur 30 werd het eigen recordaantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten gebroken.

Op dat moment waren er al minstens 689 mensen met COVID-19 in de Belgische ziekenhuizen opgenomen. Het vorig record dateert al van maart. Toen ging het om 629 opnames.

De week was nochtans goed begonnen, klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht. Afgelopen weekend lagen de cijfers wat lager. Da’s logisch, want in het weekend zijn mensen minder geneigd om naar het ziekenhuis te stappen. Bovendien zijn ziekenhuizen minder geneigd om nieuwe patiënten op te nemen.

Die lagere cijfers worden vaak op maandag gecompenseerd. Dan liggen de cijfers een stuk hoger. Dat verschijnsel wordt ook wel het ‘weekendeffect’ genoemd. Maar nu was dat niet het geval. Gisteren zijn namelijk ‘maar’ 527 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Op zondag waren dat er 495, en op zaterdag 573.

‘Het ziet er niet goed uit’

Steven Van Gucht
Steven Van Gucht – Isopix

‘De cijfers van vandaag die al zijn binnengekomen, zijn heel wat minder positief’, vertelde Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. Om 16 uur 30 waren al 689 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. ‘We zijn steil naar omhoog aan het gaan en ik zie daar momenteel echt geen vertraging in. Integendeel. Het ziet er echt niet goed uit.’

‘689 is hoger dan de eerste piek, we zitten momenteel dus hoger dan de eerste golf. En we zijn nog altijd aan het stijgen.’ Het vorige record dateert al van eind maart. Toen werden op één dag tijd 629 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Voorlopige cijfers

Het cijfer van vandaag ligt nu al een stuk hoger dan dat van maart. Maar de kans bestaat dat het nog hoger zal komen te liggen. Het gaat namelijk nog maar om een voorlopig dagcijfer. En dat kan de komende dagen nog worden bijgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20