Nooit eerder zo veel geweld tegen journalisten

Dit jaar werden wereldwijd meer journalisten gedood, gearresteerd of aan geweld onderworpen dan ooit voorheen. Het beroep wordt met een ongekende mate van vijandigheid geconfronteerd. Dat is de boodschap van een rapport door de rechtenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF). Volgens de studie moest over de hele lijn een toename van de agressie tegenover journalisten worden opgetekend.

Er werden tegenover het jaar voordien niet alleen een groter aantal moorden en mishandelingen opgetekend, maar ook bleek een grotere groep mediamensen te zijn gegijzeld en verdwenen. Volgens het rapport hebben politici en publieke figuren de toename van de minachting voor de nieuwsmedia aangemoedigd.

Donald Trump

In totaal werden volgens het rapport vorig jaar wereldwijd tachtig journalisten gedood. Daarvan werd 61 procent met voorbedachte raad om het leven gebracht en bewust geviseerd, terwijl de andere 39 procent tijdens het uitvoeren van een opdracht werd gedood. Daarnaast moest worden gemeld dat vorig jaar 348 reporters in de gevangenis werden opgesloten, terwijl 60 anderen werden gegijzeld.

“Deze cijfers maken de moeilijke omstandigheden duidelijk waarin de journalisten wereldwijd moesten werken,” zegt Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters Sans Frontières (RSF).

“Niet alleen werden de journalisten het mikpunt van moordaanslagen en arrestaties, maar tevens moest worden vastgesteld dat ook een aantal belangrijke wereldfiguren, zoals de Amerikaanse president Donald Trump, verbale aanvallen op de nieuwsmedia hebben gelanceerd. Geweld tegen journalisten heeft dit jaar ongekende niveaus bereikt.”

“De situatie is kritiek. De haat die tegen journalisten wordt geuit en soms heel openlijk door gewetenloze politici, religieuze leiders en zakenlieden wordt verkondigd, heeft tragische gevolgen op het terrein en wordt weerspiegeld in deze verontrustende toename van aanvallen die de vertegenwoordigers van de nieuwsmedia moeten ondergaan.”

Afghanistan

Onder meer de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, een columnist voor de Washington Post, zorgde dit jaar voor heel wat opschudding. Vermoed wordt dat Khashoggi door het Saudische regime om het leven heeft gebracht, al heeft het land officieel elke mogelijke betrokkenheid afgewezen.

Daarnaast was er ook nog de moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en de arrestaties van Kyaw Soe Oo en Wa Lone, correspondenten van Reuters, in Myanmar. “Al deze feiten tonen aan dat sommige personen heel ver willen gaan om lastige journalisten het zwijgen op te leggen,” aldus het rapport.

Voor de eerste keer staan ook de Verenigde Staten op de lijst met dodelijkste landen voor journalisten. In totaal werden in het land dit jaar zes journalisten gedood. Vier slachtoffers vielen in juni tijdens een schietpartij in de kantoren van de krant Capital Gazette in Annapolis. Twee andere collega’s kwamen in mei om het leven tijdens hun verslaggeving over het noodweer in North-Carolina.

Afghanistan was het voorbije jaar voor de journalistiek het meest dodelijke land. Er werden vijftien slachtoffers geteld. Tien journalisten kwamen in april in Kabul om het leven bij een reeks aanvallen die door de terreurgroep Daesh werden opgeëist. Syrië staat op de tweede plaats, gevolgd door Mexico en Jemen.

In China werden het grootste aantal journalisten gevangen gehouden. Er werden zestig arrestaties gemeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20